Nieuws

Lightning-accessoires vertraagd door strenger toezicht Apple

6 oktober 2012 10:22

<p><strong>Fabrikanten die accessoires met Apple's nieuwe Lightning-poort willen maken moeten eerst goedkeuring van Apple krijgen.</strong></p><p></p>

Apple heeft de regels voor makers van accessoires voor zijn mobiele producten aangescherpt, schrijft iLounge. Het gaat om producten waar op bijvoorbeeld 'made for iPhone' staat. Accessoirefabrikanten zijn nu druk bezig met het maken van producten met Apple's nieuwe Lightning-aansluitpoort, die in de iPhone 5 debuteerde, zoals docks en adapters. Maar Apple eist eerst een certificatie van de fabrieken, voordat derden accessoires met de Lightning-interface mogen maken.

Het nieuwe beleid zorgt voor vertraging van de nieuwe Lightning-accessoires, omdat Apple volgens iLounge nog geen fabriek heeft goedgekeurd. Volgende maand houdt het Amerikaanse bedrijf in China over het onderwerp wel een seminar, waar het aan producenten de strengere regels uitlegt. Het kan dus nog maanden duren voordat er officieel door Apple goedgekeurde accessoires te koop zijn. Volgens iLounge is de Lightning-connector moeilijker na te maken, zodat er voorlopig ook minder aanbod van niet goedgekeurde kabels en adapters zal zijn.

Er zijn al wel een paar producenten die Lightning-producten verkopen, schrijft Cnet, en dat doen ze dus voorlopig zonder toestemming uit Cupertino. Het gaat bijvoorbeeld om een kabel van Nanotch en een adapter van iTronz. De vraag is volgens Cnet hoe goed die producten werken omdat Apple een authorisatiechip in de adapters zou hebben gebouwd. Intussen zou iTronz bestellingen al hebben gecancelled vanwege 'technische problemen'. Wie op zoek is naar Lightning-accessoires kan voorlopig dus maar beter even de hand op de knip houden.