Nieuws

Hoe gaat het met Apple een jaar na het overlijden van Jobs?

5 oktober 2012 09:57

<p><strong>Het is een jaar geleden dat Apple-oprichter Steve Jobs overleed. Hoe staat Apple er voor?</strong></p><p></p>

Het is vrijdag 5 oktober een jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Dat trieste nieuws werd destijds midden in de nacht (Nederlandse tijd) bekend. "Steve is vredig heengegaan omringd door zijn familie", zo meldde Apple in een persverklaring. Jobs kampte sinds 2004 met alvliesklierkanker en onderging in 2009 een levertransplantatie. Hij leed vermoedelijk aan een stofwisselingsziekte. Hij had een dag eerder al zijn bewustzijn verloren en blies zijn laatste adem uit in nabijzijn van zijn vrouw, kinderen en zus.

Jobs nam andere halve maand voor zijn overleden al ontslag bij Apple vanwege gezondheidsproblemen. Tim Cook nam het roer van hem over als bestuursvoorzitter. Volgens Cook zal de 'geest van Jobs' voor altijd de basis van Apple blijven.

Voor Jobs' overlijden was de grote vraag hoe het met Apple verder zou gaan zonder zijn boegbeeld. Daar is maar één antwoord op mogelijk: het gaat uitstekend. De beurskoers steeg tot duizelingwekkende hoogte in een jaar tijd: van 269 dollar naar 667 dollar. Apple introduceerde de derde iPad, de iPhone 5, nieuwe iPods en MacBooks. Ook werkt het bedrijf aan een kleinere iPad en een eerste tv. Het zijn weliswaar allemaal producten waar Steve Jobs zich nog mee heeft bemoeid.

Apple is vanwege zijn economische positie machtiger dan ooit. Alleen met Maps op iOS6 begin het bedrijf een misstap, waarvoor Tim Cook zijn excuses heeft aangeboden. De Maps-kwestie riep wel weer de vraag op die nog lang boven Apple zal blijven hangen: zou Steve Jobs het anders hebben aangepakt?