Nieuws

Hype uit Taiwan: bubble tea

3 oktober 2012 13:31

<p><strong>Klaar met die latte macchiato? Bubble tea is de nieuwe trend.</strong></p>

Voor wie het wel gehad heeft met exotische koffie uit dure winkeltjes, of wie meer een theeleut is, hebben we goed nieuws. De uit Taiwan aanstormende hype heet bubble tea.

Bubble tea is thee met balletjes erin. De thee komt in vele smaken maar altijd met ijsblokjes. Er kan gemalen fruit en/of melk bij en wel / geen / veel suiker of honing. Bubble tea koop je in een speciaal winkeltje waar het vers voor je gemaakt wordt. Het gaat in een halve liter plastic of kartonnen beker waarna er met een machine folie om wordt geplakt. Dat gaat dan weer samen met een breed rietje in een plastic zakje. Wil je drinken, dan duw je het rietje door de plastic folie.

Die beker kan beter, dacht ook Alexander Pelikan van PeLi design. Het Taiwanese bedrijf NDD gaf hem de opdracht mee om het drinken van Bubble tea meer de allure te geven van een traditionele Chinese theeceremonie. De uitkomst is BaBo, een glazen beker in de druppelvorm van kruikjes waarin ingrediƫnten voor Chinese medicijnen bewaard worden. De bolle onderkant zet je in een polyethyleen bodem. De deksel uit hetzelfde materiaal heeft een houder waarin je het glazen rietje bewaart.

Aangezien het fenomeen in 1983 in Taiwan is ontstaan, vragen we een Nederlandse theefanaat ter plekke naar haar ervaring: "De bubbels zijn een soort zwarte gummiballetjes die voelen als Haribobeertjes, maar dan minder zoet en iets weker. Ze smaken naar niks, passen net door het rietje en aan het eind van de thee zijn er nog een hele berg over. Na twintig bubbles vind ik ze irritant worden." Ah okay, misschien wordt bubble tea toch niet zo'n hit in Nederland?