Nieuws

Lichtshow voor op je hoofd

2 oktober 2012 19:05

<p><strong>Na de sluitingsceremonies voor de Olympische en Paralympische Spelen, krijgt ook de modewereld een draagbare lichtshow.</strong></p> <p><strong></strong></p>

De afgelopen vier weken reisden internationale modetypes de hele wereld over om de modeweken in New York, Londen en Milaan bij te wonen. Morgen stopt het circus na de laatste show in Parijs. Ondertussen kijkt de rest van de wereld online mee. Ik ook.

De show van hoedenmaker Philip Treacy in Londen spat van mijn laptopscherm wanneer een model in LED-hoed de catwalk betreedt. Om haar hoofd hangt een bundel licht, die om haar heen cirkelt zonder dat deze aan het lichaam verbonden lijkt te zijn.

Bij nadere inspectie gaat het om een hoofdtooi met een propeller waarvan de uiteinden van de bladen voorzien zijn van LEDs. Wanneer de propeller op volle toeren ronddraait, verdwijnen de bladen uit het zicht en blijft enkel een lichtcirkel waarneembaar.

Een volgend model draagt een hoed die reikt van haar hoofd tot haar tenen en doet denken aan een matrjosjka pop. Ook hier schieten de LEDs aan, 6000 maar liefst in voorgeprogrammeerde patronen. Het model lijkt een mantel van licht te dragen.

Het is het werk van ontwerper Moritz Waldemeyer, die eerder werkte aan laseroutfits voor onder andere Rihanna en Bono en lichtshows maakte voor de Olympische Spelen. "Treacy gaf ons een bijzondere uitdaging onze techniek toe te passen op hoeden." Experimenten met propellers en draad verstevigt met epoxy leverde ontwerpen op die licht genoeg zijn om op het hoofd te dragen. Nu zijn de creaties van Treacy niet heel betaalbaar, toch komt draagbare lichtkunst zo weer een stapje dichterbij. Nu nog uitsluitend op de catwalk, ooit op straat?