Nieuws

Deze Fujitsu-tablet bestuur je met je ogen

2 oktober 2012 15:57

<p><strong>Fujitsu's ibeam-prototype meet aan de hand van infrarood waar je ogen naar kijken en maakt handsfree bediening mogelijk.</strong></p>

Op elektronicabeurs CEATEC, het Japanse equivalent van CES en IFA, heeft Fujitsu een nieuw prototype tablet getoond. De ibeam is te besturen door enkel met de ogen te bewegen. De nieuwe manier van besturen is ontwikkeld in samenwerking met Docomo, de grootste mobiele aanbieder van Japan.

De ibeam gebruikt een infrarood-ledje en -camera om de ogen van de gebruiker waar te nemen en te berekenen waar op het scherm die kijkt. Die technologie is ontwikkeld door Tobii, een bedrijf gespecialiseerd in 'eye-tracking'. Ook heeft Fujitsu een prototype pc waar de camera is ingebouwd.

Internationale tech-blogs als Engadget en The Verge hebben verslaggevers rondlopen op CEATEC. Hoewel de besturing nog verre van perfect is, noemen zij de nauwkeurigheid indrukwekkend. Qua besturing zijn de mogelijkheden nu nog wat beperkt; even staren staat gelijk aan een muisklik. Dat levert nu nog veel onbedoelde acties op. Dat probleem is deels op te lossen door slimmere software die 'weet' wat je met je blikken bedoelt.

Docomo zou met de technologie niet specifiek denken aan mensen die geen andere manier van input kunnen gebruiken. Zij denken eerder aan zittend op de bank een cursor op tv bewegen. Nu touch-bediening gangbaar is, stembediening steeds vaker opduikt en ook besturing met gebaren steeds geavanceerder wordt, lijkt eye-tracking de volgende stap. Vooral met elkaar gecombineerd beloven deze zintuigelijke manieren van besturen veel. De fabrikant denkt dat de technologie over twee tot drie jaar voor de consument beschikbaar is.