Nieuws

Jelly Bean nog maar op 1.8% van de Android-apparaten

2 oktober 2012 13:44

<p><strong>Het schiet nog altijd niet echt op met de snelheid waarmee Android-bezitters (kunnen) updaten.</strong></p>

Android 4.1 Jelly Bean is alweer dik tweeënhalve maand beschikbaar, toch heeft pas 1.8% van de gebruikers de nieuwste versie op telefoon of tablet staan. Dat concludeert het Android Developers blog, het officiële weblog van de ontwikkelaars van Google’s mobiele OS. Zoals ze dat vaker doen, hebben ze de afgelopen twee weken gepeild welke Android-versie bezoekers van de Play Store hadden.

In de cijfers kunnen we ook zien dat het gebruik van Android 4.0 inmiddels is toegenomen tot 23.7%, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de peiling drie maanden geleden. Android 2.3.3 Gingerbread is met 55.5% nog steeds de meest gebruikte versie van Android, al is het gebruik wel met negen procent afgenomen. Als altijd is de reden voor de langzame updates te zoeken bij de fabrikanten van Android-telefoons, niet bij Google. Veel fabrikanten leveren pas sinds een paar weken hun versie van Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Zo is Samsung inmiddels begonnen met het uitrollen van Android 4.1 voor hun Galaxy S III. Ook de Galaxy Note, de S II, de Galaxy S Advance en nog twaalf andere toestellen gaan de update krijgen. HTC heeft voor veel van hun toestellen inmiddels een update naar Android 4.0 klaar. De update naar Jelly Bean is echter alleen voor de nieuwste One X, One S en One XL weggelegd. Sony is net begonnen aan het updaten van hun Xperia S, Xperia U, Xperia Sola en Xperia Go naar versie 4.0. Voor hun nieuwste Xperia T, S, V en SL staat een update naar 4.1 in de planning, releasedatum is nog niet bekend.

Asus heeft op hun beurt toevallig vandaag hun versie van Jelly Bean voor Transformer-tablets Infinity en Prime uitgebracht. Bij LG is nog niks bekend over een update naar 4.1. Motorola heeft de bedoeling eind dit jaar hun toestellen vanaf 2011 op Jelly Bean te hebben, de Xoom tablet heeft het al. Google’s eigen Nexus S, Galaxy Nexus en Nexus 7 hebben al maanden beschikking over de nieuwste updates.

Ondertussen gaan er alweer sterke geruchten dat een nieuwe versie van Android samen met een nieuwe Nexus-telefoon binnen dertig dagen gepresenteerd wordt. De nieuwe Android zou geen grote 5.0 zijn, maar met 4.2 een verbetering op Jelly Bean.

Apple's iOS 6 kwam op zijn beurt twee weken geleden uit en staat al op meer dan vijftig procent van de iPhones, iPods en iPads. Dat heeft de ontwikkelaar van de app Audiobooks berekend op basis van de ruim honderdduizend downloads die hij iedere week serveert. Populaire Apple-blogger John Gruber meldde vorige week dat liefst 81% van zijn bezoekers al over was naar iOS 6, nog eens 16% gebruikte de versie daarvoor, iOS 5.1.1. Helemaal representatief is dat niet, gezien Grubers publiek het type 'early adopter' is.