Nieuws

Zo zien de eerste Blackberry 10-toestellen er uit

30 september 2012 10:34

<p><strong>De eerste telefoons met het nieuwe Blackberry 10-systeem zijn pas in 2013 te koop, maar foto's van de toestellen zijn al uitgelekt.</strong></p><p></p>

Blackberry-fabrikant Research in Motion maakte deze week in een presentatie meer informatie bekend over zijn nieuwe besturingssysteem Blackberry 10. Maar het Canadese bedrijf zei ook dat het nog tot 2013 duurt voordat zijn eerste mobieltjes met dit nieuwe systeem te koop zijn en dat ze voor die tijd ook niet zijn te testen, behalve dan door telecombedrijven.

Hoe de BB10-toestellen eruit komen te zien, blijkt echter al wel uit nieuwe foto's die vrijdag zijn uitgelekt, via fansite Crackberry.com. Een model heeft alleen een touchscreen, het andere model heeft een qwerty-toetsenbordje, waar Blackberry bekend om staat. Ze heten respectievelijk de L- en de N-serie.

Een filmpje van de twee toestellen dat op videosite Vimeo is geplaatst is daar snel weer vanaf gehaald. Het lijkt erop dat het filmpje alleen voor intern gebruik of pitches richting marketingbedrijven was bedoeld. De timing van het lek is ongelukkig, omdat RIM eerder deze week nog had gezegd dat het de toestellen niet ver voor de lancering wil showen. Kortom, pas over enkele maanden.

Blackberry 10 beschikt over een vernieuwde interface en nieuwe mogelijkheden voor multitasking. App-makers kunnen vanaf volgende maand apps voor het nieuwe systeem bij RIM indienen. Blackberry 10 geeft de mogelijkheid om toestellen te voorzien van twee gebruiksprofielen, eentje voor werk en eentje voor privé. Het thuisscherm toont tot acht recent geopende apps. Apps zijn naar de achtergrond te plaatsen met een veegbeweging naar links of rechts en er komt een nieuw overzicht van alle notificaties en berichten. Blackberry Messenger krijgt ook een nieuwe vormgeving en het virtuele toetsenbord is verbeterd.