Nieuws

Sony dwarsboomt nieuwe muziekdienst Apple

30 september 2012 09:40

<p><strong>Apple wilde een nieuwe muziekdienst starten tegelijk met de iPhone 5, maar muziekuitgever Sony ATV lag dwars.</strong></p>

De grote muziekuitgever Sony/ATV, deels eigendom van Sony en de erfgenamen van Michael Jackson, heeft van Apple een hogere vergoeding voor elk afgespeeld liedje geëist dan de iPhone-maker wenste te betalen. Door het mislukken van de onderhandelingen tussen de twee bedrijven moest Apple afzien van een Pandora-achtige muziekdienst, die het tegelijkertijd met de iPhone 5-introductie wilde lanceren, meldt de krant New York Post.

Pandora streamt, alleen in de VS, persoonlijke radiostations die leren van de muzieksmaak van de luisteraar. De streamingdienst betaalt alleen voor elk afgespeeld liedje, net als webradiostations, en hoeft niet met individuele rechtenhouders, met name platenlabels, te onderhandelen. Apple was iets soortgelijks van plan maar wilde wel meer doen met de liedjes dan Pandora, waardoor er nieuwe afspraken met de muziekindustrie vereist zijn. Apple wil dat gebruikers ervoor kunnen kiezen om bepaalde artiesten meerdere keren te beluisteren in hun radiostreams, wat bij Pandora niet kan.

Rechthebbenden lopen niet erg warm voor het Pandora-model, schrijft Cnet, omdat het tot nu toe weinig aan royalty-inkomsten opleveren. Veel platenlabels waren wel akkoord met Apple, omdat ze hopen dat de gepersonaliseerde radiodienst indirect download- of cd-verkopen kan stimuleren. Muziekuitgevers sluiten contracten met rechthebbenden en zijn dus minder enthousiast. Sony/ATV is een van de grootste muziekuitgevers.

Er lopen nog steeds onderhandelingen tussen het bedrijf en Apple over de plannen, schrijft Cnet. De nieuwe muziekdienst zou volgens de New York Post in een latere iOS-versie of als aparte app geïntroduceerd kunnen worden.