Nieuws

Bright-videoblog vanaf de Paris Motor Show, deel II

27 september 2012 11:09

<p><strong>Bright is op de Paris Motor Show. Deel II van onze impressie.</strong></p><p><strong></strong></p>

Na de Volkswagen Group night gisteravond aan de andere kant van Parijs, zijn we nu op de beursvloer. Met kleine oogjes, want gisteravond maakten we de beslissing om nog "even" door de stad van het licht te rijden met de Cupra R. Over de Péripherique, langs de kade van de Seine, door de tunnel waar Diana overleed en rond de rotonde bij het Louvre. Die auto, op dat moment, op die plek, het klopte helemaal.

Nu willen we je niet alleen vertellen over een auto die al bijna uit productie gaat (de nieuwe Leon komt eraan). Dus hierbij onze indrukken van hal 1.

:: Update 27-9 09:19 Mini heeft de Paceman (een 3 deurs Countryman) op de stand staan. Een auto waarvan ik het onmogelijk vind aan de proporties te wennen. Hij is hoger dan een reguliere Mini, maar niet langer. Het doet nog het meest denken aan een Jeep Wrangler met zijn korte wielbasis. Ongetwijfeld gaat de auto verkopen als warme broodjes.

De 211pk John Cooper Works GP is waarschijnlijk de zwanezang van dit model Mini. Een laatste klapper voordat er een facelift komt.

De Volvo V40 waar we erg enthousiast over zijn krijgt twee nieuwe varianten: een Cross Country en R-design (sportieve variant). De verkoop van de V40 loopt zo hard dat Volvo aan de maximum capaciteit in de fabriek zit. Ontwerper Simon Lamarre mochten we aan de tand voelen over het ontwerpproces van de twee nieuwe varianten.

Peugeot heeft op de stand de knappe Onyx staan, een 208 in Rally uitvoering, een paar fietsen en een concept concertvleugel. Daarover later in de video meer.

:: Update 27-9 17:27 Het viel in de praktijk even tegen om ter plekke te editen en up te loaden. Vierkante meters zijn zo duur op de Paris Motor Show dat er een minimum aantal werkplekken zijn voor journalisten. Maar hier zijn we weer. Met de ervaringen die we vandaag hebben opgedaan.

De Peugeot 208 GTI, daar hebben we bij staan kwijlen. Wat een heerlijk autootje. Alleen begrepen we niet zo goed waarom er geen meisje in een kek LeCoq Sportif trainingspakje naast stond.

Aan de overkant stond een Peugeot Concept in knal, maar dan ook knalgroen.

Het model dat er bijstond vertelde ons dat ze knallende koppijn had. Dat verbaast ons helemaal niets als je constant in die giftige groene gloed staat. Het meisje in de cocktailjurk bij de GTI werd overigens misselijk van het draaiende plateau. It's a hard knock life.

Vergeef ons voor de enorme hoeveelheid aandacht die we geven aan het Franse merk dat pepermolens maakt, maar we hebben het ook nog even over de hippe conceptfietsen die ze op de stand hadden staan. Ik wil die step graag bestellen.

Aan het formaat van de stands kun je zien hoe hard de Koreaanse merken gegroeid zijn. Maar zoals de Nederlandse PR manager Mike Belinfante van Hyundai zei: 'Vroeger deden we de Amerikanen na, nu hebben we zelf een belangrijke keuze gemaakt: met de ix35 hydrogen hebben we de eerste serieproductie waterstofauto op de markt. Hij zou nu €68000,- kostten. Die prijs moet naar ongeveer €50000,-.' Op dit moment is er in Nederland nog maar 1 waterstoftankstation, maar in Duitsland zullen er in de komende jaren in ieder geval al 17 bijgebouwd worden, tot 24 totaal.. In 2013 en 2014 worden de eerste 1000 gebouwd, daarna moeten er 10'000 bijkomen. De infrastructuur moet tegen die tijd een zelfde boost hebben gehad als het elektrisch rijden.

Onze favoriete familiewagen, de Porsche Panamera stond op de beurs als sport turismo. Daar bedoelen de Stuttgarters mee dat het een sportieve stationwagon is. Gisteren zagen we de auto van ver af over een podium rijden. Nu stond hij op de stand voor onze neus. Daar spraken we met ontwerper Mitja Borkert.

We bekeken op de stand van Mazda de nieuwe 6 sedan en stationwagon.

Op de Kia stand waren er ook primeurs. De prachtig vormgegeven Optima (won een Red Dot) komt nu als hybride. Daarnaast is er een nieuwe Pro_Cee'd en Carens. Niet de meest sexy autos, maar wie nu kijkt naar alles wat Kia te koop heeft, begrijpt waarom het merk zo snel in populariteit wint.

Opel heeft haar volledige stand ingericht met 1 model. De nieuwe Opel Adam. Die is te personaliseren tot een bijna oneindig niveau. Je kunt dashboardpanelen krijgen met ledjes erachter. Een sterrennacht als plafond en velgen waar 1 spaak in een afwijkende kleur geschilderd is. Jeroen Maas van Opel Nederland: 'Ik denk dat er geen twee Adams op de weg komen straks die exact gelijk zijn'.

Seat kwam ondertussen met de volledige vernieuwde Leon. Dat was al geen nieuws meer. Maar van dichtbij is het een knap gelijnde auto die het Spaanse automerk hopelijk weer wat succes kan brengen. Overigens bewijst deze auto ook dat de huidige Leon knap ouder is geworden.

Uiteraard was er nog veel, veel, veel meer te vertellen over de Paris Motor Show. Dit waren de highlights die wij eruit hebben gehaald na een dag rennen, praten, kijken en luisteren. We horen graag wat je ervan vindt en wat je volgend jaar zal willen zien.