Nieuws

Voor de pro's: betaalbaar 3d printen in hoge resolutie

27 september 2012 11:08

<p><strong>Het Kickstarter-project Form 1 haalde binnen 2,5 uur het beoogde startkapitaal van 100 duizend dollar.</strong></p>

3d-printen is hot. Letterlijk. De 3d printer die je bij je handige buurjongen op de zolderkamer vindt, is namelijk vrijwel zeker een RepRap variant die kunststof draad smelt en laagje voor laagje tot een 3d object bouwt. Deze opensource RepRap 3d-printers hebben als groot voordeel dat ze betaalbaar zijn maar het grote nadeel is de kwaliteit van de 3d-print die tastbaar grof en onnauwkeurig is.

Tot op zekere hoogte is dat inherent aan de extrusiemethode van deze printers. Professionals zoals ontwerpers, architecten en ingenieurs die voor hun werk hoge resolutie 3d-prints vereisen, waren daarvoor afhankelijk van andere 3d-printtechnieken zoals stereolithografie. Met deze technologie worden 3d-prints gemaakt door een lichtgevoelige vloeibare hars laagje voor laagje met licht te stollen. Dit levert prints op met een zeer hoge resolutie en nauwkeurigheid, maar dergelijke printers kosten al snel een fortuin.

Het bedrijf Formlabs brengt daar met de Form 1 drastisch verandering in. De Form 1 is met een prijskaartje van rond de 2100 euro ’s werelds eerste betaalbare stereolithografische laser 3d- printer. Een laser stolt de vloeibare, lichtgevoelige plastic hars en bouwt 3d objecten met een laagdikte van 0,025mm.

Het relatieve lage prijskaartje is baanbrekend. De nieuwe MakerBot Replicator 2 (RepRap variant) bijvoorbeeld haalt ‘slechts’ een laagdikte van 0,1mm en kost 1700 euro. Het enige nadeel van de Form 1 is de prijs van de hars die ruim 115 euro per liter kost. In vergelijking; een RepRap print kunststof voor ongeveer 15 tot 20 euro per kilo.

De eerste paar honderd Form 1-printers worden via Kickstarter ‘verkocht’. Wil je er eentje pledgen dan moet je rap zijn want de Form 1 gaat als warme broodjes. Binnen 2,5 uur haalde het project het beoogde startkapitaal van 100 duizend dollar op. Het aantal printers via Kickstarter is beperkt en de teller heeft met nog 29 dagen te gaan de half miljoen dollar overschreden.