Nieuws

Iran blokkeert nu ook Google en Gmail

25 september 2012 09:24

<p><strong>Iranezen kunnen niet langer Googlen of hun Gmail checken. Sinds zondagavond zijn de grote Google-diensten geblokkeerd.</strong></p>

Beetje bij beetje blokkeert Iran alle grote buitenlandse internetdiensten. Eerder waren het Facebook en YouTube en sinds gisteravond zijn ook Google en Gmail geblokkeerd. De blokkade zou verband houden met de omstreden anti-islam video ‘The Innocence of Muslims’. Google weigert de video van YouTube te halen.

Maar de blokkades zijn ook de eerste stappen naar het nationale, gesloten internet dat de Iraanse overheid in maart 2013 van start wil laten gaan. Er wordt in Iran al langer gewerkt aan het ‘Halal’ netwerk dat mogelijk grotendeels losgekoppeld wordt van het internet. Op dit moment kunnen Iraanse gebruikers via VPN (Virtual Private Network) nog wel toegang krijgen tot Gmail en andere diensten. De Iraanse overheidsdiensten zijn echter nu al aangesloten op het nationale netwerk.

De volgende stap is het aansluiten van de Iraanse burger. Wat de gevolgen zullen zijn voor de burgers is onduidelijk. Volgens een woordvoerder die het parlementaire communicatie commitee leidt, is het niet mogelijk om het ‘Nationale internet’ los te koppelen van het internet. Het zou betekenen dat Iran zich zelf sancties zou opleggen en dat is niet logisch, aldus de woordvoerder. Maar Iran zal internet content blijven filteren zoals ze bijvoorbeeld al sinds 2009 doen met YouTube.

Zelfs al blijft er een koppeling met internet zal het nationale netwerk wellicht voorkomen dat burgers nog gebruik kunnen maken van VPN en dergelijke om de filtering te omzeilen.