Nieuws

Samsung maakt toch brein van iPhone 5

24 september 2012 11:50

<p><strong>Microscopisch onderzoek wijst uit: Samsung heeft de snelle processor van de iPhone 5 gefabriceerd.</strong></p><p></p>

Apple en Samsung hebben elkaar net zo hard nodig als dat ze elkaar verafschuwen. Terwijl Apple een extra schadevergoeding bovenop de 1.05 miljard en een verkoopverbod op tientallen Samsung-toestellen eist, produceert het Zuid-Koreaanse bedrijf - naast andere hardware voor Apple - één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone 5: de nieuwe A6-processor. En niet zonder resultaat, want Apple's nieuwe smartphone is twee keer zo snel als zijn voorganger.

Het was een lange tijd onduidelijk wie de processor heeft gefabriceerd, want zowel Apple als Samsung houden de kaken op elkaar. Dat past echter in de traditie van de vorige iPhone's, waarbij externe partijen het toestel uit elkaar halen en de hardware bestuderen. De meningen in de media waren verdeeld: sommigen dachten aan het typenummer af te kunnen lezen dat Samsung de producent was, anderen waren van mening dat Apple een eigen processor had ontworpen.

Na een elektronenmicroscopisch onderzoek heeft UBM TechInsights vastgesteld dat Samsung de producent van de A6-processor is. "Alle aanwijzingen leiden naar Samsung, want het fabriceren van een processor vergt dezelfde specifieke kenmerken [zie foto linksboven] die vergelijkbaar zijn met die van een vingerafdruk", aldus UBM TechInsights' Allan Yogasingam.

Samsung, die ook al de processoren van vorige iPhone's fabriceerde, heeft dus wel een flinke bijdrage aan de iPhone 5 geleverd. De voor beide partijen gunstige samenwerking zal Apple en Samsung echter niet weerhouden om elkaar weer in de rechtszaal tegen te komen. Dat is nu bijna ook een traditie aan het worden.