Nieuws

Onrust op komst? Tweets verwijderen!

24 september 2012 07:52

<p><strong>Voortaan tweets van onruststokers laten deleten. Dat is wat de voorzitter van de politievakbond ACP wil, na de rellen in Haren.</strong></p>

Dit weekend werd het nieuws gedomineerd door de rellen van het 'Facebook-feestje' Project X in Haren. Het beschaafde villadorpje onder Groningen werd opgeschrikt door een groep opstandige jongeren die winkels plunderden, brand stichtten en ramen ingooiden. De politie komt er in deze media-evaluatie niet al te best van af, aangezien het feestje zo groot was aangekondigd op de sociale netwerken. Dat gaf Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP stof tot nadenken.

Hij zei zondag tegen de NOS dat hij voorstander is van het laten verwijderen van berichten op sociale media die dit soort onrust aanwakkeren. "Er komen hele fundamentele rechten aan de orde van: mag je daar ingrijpen in het kader van de openbare orde of niet?" zei Van de Kamp. "Ik denk dat als het om de notoire vechters en onruststokers gaat, dan zou het wat mij betreft wel kunnen." Wel geeft hij aan dat dit een "politieke beslissing" moet zijn.

Naast dat er rondom het idee de nare lucht van censuur hangt, lijkt het mij onbegonnen werk. Vooral op Twitter horen nieuwe berichten binnen twintig minuten in de archiefkast. De stroom is zo groot dat voor het verwijderen een klein leger controleurs nodig zou zijn.