Nieuws

Wat kost een gratis app?

21 september 2012 15:19

<p><strong>Dat zocht het tv-programma <em>De Rekenkamer</em> uit. Er zijn vijf verschillende manieren om te verdienen aan een gratis app.</strong></p>

Onderzoeksprogramma De Rekenkamer ging in een participerend onderzoek een gratis app laten maken. De aflevering werd gisteren door de KRO uitgezonden. Het sprak hiervoor met ‘de jongste appbouwer van Nederland’, Puck Meerburg van 13 jaar. Meerburg verwachte niet dat presentator Stefan Stasse zelf een app kan maken, maar tipte om iemand uit India in te huren voor 15 euro per uur. Uiteindelijk maakte de Amsterdamse appstudio M2mobi de Rekenkamer Gratis App (iPhone/Android), waarop te zien is wat er gratis is in de buurt.

Volgens De Rekenkamer wordt er van de 400.000 apps die dagelijks gedownload worden in Nederland, voor slecht 20.000 apps betaald. Maar gratis is natuurlijk niet gratis. Er zijn vijf verschillende manieren op aan apps te verdienen. De meest geniepige manier is het doorverkopen van data, waar je toestemming tot geeft als je akkoord gaat met de voorwaarden (die je waarschijnlijk nooit leest).

"Dan kan je zien waar iemand over het toestel met zijn vinger beweegt", Kees Sadeq, app reclameman. "Welke acties doen ze: sluiten ze iets, openen ze iets, spelen ze iets af? En hoe lang? Oftewel: wat zijn ze aan het doen met het toestel?" Verder in de uitzending gaat Marc de Hond naar Stockholm voor een interview met de makers van successpel Rumble om uit te zoeken hoeveel je kan verdienen aan een app.

De Rekenkamer gaf een mooi inzicht in de wereld van de gratis apps en is terug te kijken: