Nieuws

BMW’s slimme versnellingsbak kan 25% brandstof besparen

21 september 2012 08:49

<p><strong>BMW werkt aan een slimme versnellingsbak die met een navigatiesysteem praat. Zo kijkt de versenellingsbak vooruit om brandstof te besparen.</strong></p><p></p>

Navigatiesystemen in de auto besparen met name brandstof als je naar onbekende bestemmingen rijdt. Logisch want de kans dat je verkeerd rijdt en dus meer kilometers moet maken is een stuk kleiner.

BWM werkt echter aan een slimme versnellingsbak die gebruik maakt van een navigatiesysteem om vooruit te kijken om zoop alle trajecten brandstof te besparen. De slimme versnellingsbakweet dankzij het navigatiesysteem of er een heuvel aankomt of een afdaling, wat de maximale snelheid is en hoe scherp de aankomende bocht is. De versnellingsbak kiest voor al deze omstandigheden de juiste versnelling.

Als je een rotonde nadert, schakelt hij terug naar de juiste versnelling en vlak voor je de rotonde verlaat schakelt hij weer op voor optimale acceleratie door de bocht. Het systeem kan als je je gaspedaal loslaat - als je bijvoorbeeld op een rood stoplicht afkoerst - automatisch de versnellingsbak in neutraal zetten zodat je zonder weerstand van de motor richting het stoplicht rolt.

Het systeem kan bovendien naast de snelste of kortste route de meest efficiënte routes berekenen qua brandstof en geeft de bestuurder tips voor maximale brandstofbesparing.

In de ecomodus kan het zogeheten Predictive Power Management and Driving Experience Control volgens BWM tot 25 procent brandstof besparen afhankelijk van de bestuurder. Het systeem kent echter ook een sportmodus die bij sportief rijden optimaal de versnellingsbak schakelt. Het systeem berekent de radius van de bocht, schakelt naar de optimale versnelling voordat je de bocht in gaat, remt op de motor en accelereert optimaal uit de bocht zonder onnodig opschakelen.

Technologische klinkt het als een hoogstandje maar motorheads zoals Jeremy Clarkson van Top Gear gruwelen al bij de gedachte dat er weer een stukje elektronica bijkomt die hen het stuur uit handen neemt.