Nieuws

Wat is dit jaar het beste online filmpje van Nederland?

20 september 2012 12:25

<p><strong>De online competitie van het Nederlands Film Festival is geopend. Breng je stem uit op een van de 86 filmpjes.</strong></p>

Komende woensdag 26 september start het Nederlands Film Festival. Utrecht staat dan bol van rode lopers en functioneel naakt. Eén van de onderdelen is de NFF Online Competitie. Alle inzendingen voor die wedstrijd worden via YouTube ingediend en kun je dus buiten het festival bekijken. Vorig jaar werden er 351 films ingezonden en uiteindelijk 86 films geselecteerd. We mogen ook vanaf de bank onze stem laten horen.

De winnaar van de NFF Online Competitie UPC Publieksprijs wordt op woensdag 3 oktober tijdens De Favoriete Online Avond van Bright bekendgemaakt. Eindredacteur Corrie Gerritsma en hoofdredacteur Erwin van der Zande kozen YouTube en Vimeo video's rondom het thema storytelling. Aan het eind van de avond volgt de prijsuitreiking.

Wie gaat die publieksprijs winnen? We geven de online serie De Meisjes van Thijs, waarin Thijs wekelijks in 2,5 minuut keihard een blauwtje loopt bij steeds bekendere actrices, een goede kans. Bekend, herkenbaar, vluchtig en luchtig, je krijgt wat je verwacht en nog lachen ook. Waarschijnlijk ben je negen van de tien keer dat je YouTube kijkt, gekomen om te lachen, dus ligt het voor de hand dat we allemaal op een dergelijk vermakelijk filmpje stemmen.

Het is vast veel moeilijker een vernieuwend, mooi of sereen videootje tot een succes te maken in de snelle webwereld. Zoals de stomme film Silent Mind. Zwart wit, geen geluid en ook geen geld, hou dat online maar eens overeind tussen alle snelle filmpjes. In 5 minuten sereenheid en suspense kruip je in de kop van iemand die je helemaal niet wilt zijn. Regisseur Marc Redmeijer: "Silent Mind zit vol verwijzingen voor de oplettende kijker. Ik weet zeker dat ook de Bright-kijker ze niet allemaal ziet. Het geeft aan hoe vluchtig we tegenwoordig kijken en hoe hard je als filmmaker eigenlijk moet schreeuwen om iets duidelijk te maken. Deze film experimenteert hiermee, sommige hints zijn heel klein waar andere heel duidelijk aangeven dat er iets niet klopt." In de allereerste spiegelscène zitten al twee hints, waarvan er een nog door niemand gespot is.

Silent Mind is gemaakt tijdens het 48 Hour Film project. Ieder deelnemend filmteam ontvangt een aantal vaste ingrediënten (in dit geval het karakter ober V. Pinto, een bezem, de regel "Je hebt nog veel te leren.") waarna je met een lootje een filmgenre trekt. En dan, je raadt het al, maar 48 uur de tijd. Een snelkookpan aan creativiteit en productie.

Terug naar de film. Kunnen wij echt niet meer met aandacht kijken? Ik neem de uitdaging aan om gezamenlijk alle hints dat er iets niet klopt in Silent Mind (zie onder) te ontmaskeren. Regisseur Redmeijer verklapt dat er zeker achttien verwijzingen zijn. Hieronder mijn voorzet, daarna jij in de reacties:

1- de tijd heeft stilgestaan (horloge-klok)

2- Esscher effecten op de trap

3- aan het eind van de eerste spiegelscène een kleine a-synchroniteit met het spiegelbeeld