Nieuws

Creative class: bootje vouwen van Allison

19 september 2012 16:10

<p><strong>Student Joost Haas ontwikkelde een materiaal uit papiervezel dat een stuk sterker is dan karton. Hij bouwde er zelfs een bootje van.</strong></p><p></p>

Zeg geen karton als je het over de kartonnen boot van Joost Haas (25) hebt. Hij ronde de studie Product Design aan de HKU af met de ontwikkeling van het materiaal Allison. Dat dus geen karton is. En ook geen bruin brood. "Allison is anders en heeft een hogere potentie dan honingraatkarton. Het plaatmateriaal is sterker, veelzijdiger in te zetten, door lage dichtheid van structuur volstaat een dunnere toplaag zonder stijfte of sterkte te verliezen." Haas stelde zich ten doel dat zijn materiaal geen schadelijke en/of chemische bijproducten bevat, volledig uit papiervezel bestaat en 100 procent recyclebaar is. Als volwaardig plaatmateriaal moet het mdf, spaanplaat en andere zware, milieubelastende en chemische materialen kunnen vervangen.

"Een heus interieur en diverse meubels staan al in de planning om op korte termijn met het Allison gebouwd te worden", vertel Haas. Hij is al direct na de studie aan het werk gegaan bij Prima interior consultants (dat projectinrichtingen maakt met het door PilloPak ontwikkelde materiaal). Daarmee willen ze aantonen dat Allison daadwerkelijk net zo goed maar wel groener is in de interieurbouw.

Haas ging in zijn afstudeerproject verder en wilde wat gevaar trotseren. Hij bouwde van de platen een boot, bond de papieren planken achter zijn fiets en dook de gracht in. Een ankedote: "Hahaha, wilde hond, je zal de overkant niet eens halen". zo zei een schipper. Nadat Haas een half uur vrolijk droog was gebleven kwam de schipper aan boord en voer mee door de Amsterdamse grachten. Haas: "Vandaar de titel: ‘Tell it to the marines’, een Amerikaans gezegde dat betekent dat je hetgeen wat iemand zegt of beweert totaal niet gelooft." Vrij vertaald: "Maak dat je moeder wijs".