Nieuws

Verticale groentetuin en visboerderij ineen

20 september 2012 10:36

<p><strong>Aquaponics is een efficiënt systeem waarbij planten en vissen voor elkaar zorgen.</strong></p><p></p>

Met aquaponics - een samentrekking van het woord aquacultuur (viskweekinstallaties) en hydroponics (planten telen op water) - bouw je een eigen kringloop waar je ook nog van kan eten. Het idee van een aquaponicsboerderij heeft iets van hangende tuinen, megastallen en visvijvers. In praktijk is het een serie gestapelde bakken.

In het penthouse wonen de groentes en kruiden op een bodem van kleikorrels. Die korrels en bacteriën zuiveren het water voor het naar de benedenburen gaat: de vissen. De uitwerpselen van de vissen zijn weer voeding voor de planten boven. Zo heb je een symbiose tussen plant en vis. Waar wij lekker van kunnen eten.

Omdat het tien keer meer voedsel per vierkantemeter oplevert dan we nu voor elkaar krijgen, kan het wat voor drukbevolkte landen zijn. Of gewoon voor in drukbevolkte steden. Omdat er nauwelijks water aan deze kringloop hoeft worden toegevoegd, is dit ook een idee voor droge of voedselarme landen. Volgens de bedenkers is het ook een winstgevend idee voor de industrie. Het is in ieder geval een een hypnotiserend schouwspel en een wonderlijk systeem.

Bij Mediamatic aan de drukke Vijzelstraat in Amsterdam kun je in de etalage een stellage met vier bassins zien. Het mediakunstenaarscollectief geeft regelmatig workshops over dit soort onderwerpen.