Nieuws

Creative class: Tafel om te zoenen

18 september 2012 13:23

<p><strong>Interactieve tafel stimuleert Alzheimer patiënten tot fysiek contact.</strong></p><p></p>

Of deze groene tafel uit koolstofvezel, mdf en arduino computertjes het beste staat bij het doorgaans donkere eikenhouten interieur van oudere mensen is nog maar de vraag. Dat de senioren die het meubel met aanraakgevoelige rand gebruikten nu van de tafel houden, staat vast.

"De vrouw van een Alzheimer-patiënt bedankte me met tranen in haar ogen toen ze eindelijk weer interactie met haar man had en ze zag dat er nieuwe en plezierige manieren zijn met hem om te gaan", vertelt maker Jack Chen.

De zwarte rand van de tafel meet of mensen die de rand aanraken ook elkaar aanraken. De tafel herkent de manier waarop (handje vasthouden, aaien, klopjes geven, knijpen, kietelen, vastgrijpen) en vertaalt dat naar geluiden die passen bij de emotie achter het gebaar.

Chen is inmiddels master in interieurarchitectuur aan het Sandberg Instituut geworden met de interactieve tafel. Tafel Making the Temporary Last is het product bij zijn thesis The Agency of Touch: Engaging Alzheimer's Patients. Dat klinkt allemaal wat zwaar maar dat valt best mee.

"Deze technologie kan vele toepassingen vinden. Ik heb stelletjes, vrienden en vreemden met elkaar zien spelen. De dynamiek tussen mensen verandert en er kunnen mooie momenten ontstaan. Het gaat niet over hoe mooi de tafel is of hoe harmonieus de muziek klinkt. Het gaat over spontane momenten en het ontvangen van fysieke aanraking. Een jong meisje deed haar schoenen uit om de blote voeten van haar vriendin mee aan te raken, omdat ze wilde zien wat de tafel daarmee deed. Daarna vroeg ze haar voeten te kussen. Grappig toch?"

Chen reageert met zijn tafel op de demografische cijfers waaruit blijkt dat we komende twintig tot dertig jaar een tekort aan werkenden hebben tegelijk met de zorg voor een groeiende groep ouderen. "We worden meer afhankelijk van slimme omgevingen om ons bij het dagelijks leven te helpen. Er zullen nieuwe sociale kwesties ontstaan. Terwijl objecten slimmer en meer op ons aangepast worden zal onze relatie met deze dingen anders worden. Ik vind het allemaal superspannend."