Nieuws

Olympus stopt betere sensor in nieuwe PEN-camera's

18 september 2012 08:40

<p><strong>Twee nieuwe systeemcamera's in de PEN-serie hebben betere beeldsensors gekregen.</strong></p><p></p>

Nadat Olympus begin dit jaar kwam met de E-M5, een geavanceerde systeemcamera met zeer snelle autofocus, introduceert het nu twee modellen in zijn PEN-serie van kleine camera's met verwisselbare lenzen. De nieuwe E-PL5 (PEN Lite) en E-PM2 (PEN Mini) hebben dezelfde 16 megapixel sensor als de duurdere E-M5 en kunnen in full hd filmen. De beeldstabilisatie is wel wat minder geavanceerd dan bij de E-M5, maar de prijs ligt dan ook flink lager.

In de highspeedmodus schieten de twee nieuwe PEN-camera's 8 beelden per seconde. De PEN Lite heeft als verschil met de PEN Mini dat hij een verstelbaar touchscreen heeft met een speciale coating die vingerafdrukken moet tegengaan. De PEN E-PL5 is met kitlens te koop in zwart, zilver of wit voor 699 euro. De E-PM2 is beschikbaar in zwart, zilver, wit of rood voor 599 euro. Deze instapmodellen systeemcamera's zorgen ervoor dat aan de onderkant van de markt van fotohobbyisten de spiegelreflexcamera het moeilijk krijgt.

Ook nieuw is de XZ-2, het vlaggenschip van Olympus' compactcamera's met een vaste lens. Hij heeft een nieuwe 12 megapixel sensor, 28 mm groothoeklens, verstelbaar touchscreen en twee bedieningsringen rond de lens. De ring kan click-stops maken voor bepaalde instellingen, maar kan desgewenst ook vloeiend draaien, zodat je sneller zoom of focus-settings kan aanpassen. Hij heeft een ingebouwde flitser. De XZ-2 kost 549 euro en is eind oktober te koop.

De designs van de camera's zien er, zoals vaak bij Olympus, retro uit. Olympus ondersteunt bij deze drie camera's ook Toshiba's nieuwe FlashAir-geheugenkaart, waarmee de camera via wifi draadloos is te verbinden met Olympus' OI Share-apps voor Android en iOS. Flash Air is een alternatief voor Eye Fi.