Nieuws

Bright op het Nederlands Film Festival

17 september 2012 16:33

<p><strong>Maak kans op kaarten voor de films uit het Bright Movies programma en schrijf alvast onze Favoriete Online Avond in het NFF Lab in je agenda.</strong></p><p></p>

Het Nederlands Film Festival in Utrecht gaat 26 september van start en duurt tot 5 oktober. (Download hier de app.) Bright is gevraagd om een selectie te maken van het programma en om een video-avond samen te stellen rondom storytelling. Eerst de films.

We hebben uit het sterke aanbod dit jaar zeven films verzameld onder de noemer Bright Movies. We mogen 15 keer twee vrijkaarten verloten onder Bright Bunch leden die ons voor dinsdagavond om middernacht een mailtje sturen waarin je aangeeft naar welke film uit onze selectie je wanneer zou willen bezoeken. En vergeet je adres niet natuurlijk. Nog geen Bright Bunch lid? Meld je hier gratis aan! De winnaars maken we woensdag hier bekend.

Dit zijn de Bright Movies:

Alles moet nieuw
De vooruitstrevende industrieel ontwerper en grafisch vormgever Piet Zwart leefde om te vernieuwen. Hij werd bekend door zijn ontwerpen voor Bruynzeel, de Nederlandse Kabelfabriek en PTT, en zijn baanbrekende werk op het gebied van typografie. In dit portret wordt zijn werk tot leven gebracht met animaties, foto’s en uniek archiefmateriaal, zoals een reclamefilm uit 1928 waarin hij zelf te zien is.

Anton Corbijn Inside Out
Zijn eerste film Control, over het leven en de dood van Ian Curtis van Joy Division, is onderscheiden in Cannes en won een Britse Academy Award. In 2010 kwam zijn tweede speelfilm The American uit met in de hoofdrol George Clooney. Voor iemand die, van een afstand beschouwd, een glamoureus leven leidt omringd door beroemdheden, blijkt hij verrassend ongeïnteresseerd in rijkdom en bekendheid. Hij is bescheiden en, boven alles, heel erg nuchter.

Deal
Viervoudig Gouden Kalf-winnaar Eddy Terstall haalde voor zijn film Deal via crowdfunding 20 duizend euro op door korte filmpjes van tweets te regisseren. Midas is een student economie die graag in het café hangt. Niet in de laatste plaats omdat de sensuele studente Sara in zijn stamkroeg werkt. In een dronken bui, tijdens een nababbel, komt het fenomeen prostitutie ter sprake. "Wat zou ik nou waard zijn voor een nacht?" vraagt Sara zich plagerig af. Na lang aandringen noemt de verlegen Midas een bedrag; tweeduizend euro. Tot zijn verbijstering roept ze: "Deal!"

My Life on Planet B
Neky en Eppo zijn beste vrienden. De tieners brengen hun tijd het liefste door met het kijken naar B-films en geven hun mening erover op hun videoblog Eppo's en Neky's Cultcorner.

Een meisje, jij weet zelf
Maria (13) is dagelijks online op YouTube. Daar houdt ze, net als haar online vriendinnen, iedereen op de hoogte van haar leven met dagelijkse videoblogs. Maar hoe 'echt' ben je op internet? Mensen in real life ontmoeten blijkt toch nog best spannend.

Permission to Engage
Collateral Murder, de beruchte WikiLeaks-video van de Amerikaanse luchtaanval die op 12 juli 2007 zeker zeventien onschuldige burgers uit Bagdad doodde, is de hele wereld over gegaan. Tan bezoekt zowel betrokken Amerikaanse militairen als Irakese families die slachtoffers te betreuren hadden. Aan de hand van de bewuste zwart-witbeelden vertellen zij hun kant van deze heftige geschiedenis en zetten ze uiteen hoe het incident hun leven voorgoed veranderde.

Kyteman. Now what?
In 2009 werd Colin Benders in één klap beroemd met zijn Kyteman's Hiphop Orkest. Het Nederlandse publiek was wildenthousiast en recensenten overtroefden elkaar in hun lof. Toch besloot Benders om in december van dat jaar zijn laatste concert te geven. Hij gelooft dat een echte kunstenaar het bekende loslaat, risico's neemt en zijn verlangen naar vernieuwing volgt.

Op woensdag 3 oktober presenteren we ook onze Favoriete Online Avond, als onderdeel van het NFF Lab programma. We hebben diverse YouTube en Vimeo video's geselecteerd rondom het thema storytelling. Eindredacteur Corrie Gerritsma en ondergetekende zijn te gast om de pareltjes toe te lichten. Vanaf 20:00 in Theater Kikker te Utrecht. Hopelijk tot daar en dan!