Nieuws

Bouw je eigen supercomputer met Lego en Raspberry Pi’s

14 september 2012 09:54

<p><strong>Ingenieurs aan de Universiteit van Southampton bouwden een zuinige supercomputer uit Lego en 64 Raspberry Pi computers.</strong></p>

Slechts enkele maanden geleden werden de eerste exemplaren van de spotgoedkope minicomputer Raspberry Pi geleverd. De Raspberry Pi is speciaal ontwikkeld voor educatieve doeleinden en geniet grote belangstelling bij ontwikkelaars, wetenschappers en hobbyisten die allerlei projecten uitvoeren met deze slechts 25 euro kostende printplaatcomputer. Nu heeft een team van ingenieurs 64 van deze Raspberry Pi computers aan elkaar gekoppeld en in een Lego behuizing gebouwd om een supercomputer te maken.

De supercomputer bestaat uit 64 processoren en de 16 gb sd-kaarten in iedere Raspberry Pi vormen te samen 1 terabyte aan opslag. De computers communiceren onderling via ethernet en MPI (Message Passing Interface) met elkaar. De supercomputer is nog relatief zuinig ook want hij vergt slechts een stopcontact om al deze minicomputers te voeden. Het kostenplaatje voor de gehele supercomputer bedroeg niet meer dan 3100 euro (exclusief de netwerkswitches). Dat komt ook door de goedkope behuizing van Lego, die onder begeleiding van een zesjarige zoon van één van de ingenieurs gebouwd werd.

De supercomputer heet Iridis-Pi en is vernoemd naar de ‘echte’ supercomputer Iridis van de Universiteit van Southampton. Het team wil onderzoeken of Iridis-Pi een inspiratie kan worden voor studenten om supercomputers in te zetten bij het ontrafelen van complexe wetenschappelijke en technische uitdagingen. Het team heeft ook een gids geschreven hoe je zelf met Raspberry Pi’s een supercomputer kan maken.