Nieuws

Snelle 4G van iPhone 5 voor meeste Europeanen nog niets waard

13 september 2012 13:40

<p><strong>Apple's nieuwe iPhone 5 ondersteunt snelle 4G-netwerken. Helaas heb je er als Europeaan nog bar weinig aan.</strong></p><p></p>

Het snelle mobiele netwerk 4G, ook wel LTE genoemd, begint in Nederland heel langzaam op gang te komen. KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo hebben 4G-testnetwerken draaien. Maar ook al ben je een van de testpersonen van 4G dan nog kan je niet met het snelle mobiele netwerk internetten als je binnenkort de iPhone 5 aanschaft. Apple's iPhone 5 indersteunt wel 4G, maar nauwelijks Europese 4G netwerken.

Dat is vooral zuur voor Zweedse iPhone-fans. De Zweedse provider TeliaSonera was de eerste provider in de wereld die in 2009 live ging met een 4G-netwerk in Zweden. Al drie jaar wachten Zweedse iPhone-gebruikers op 4G-ondersteuning, maar Apple laat ze nu wéér links liggen. De enige landen in Europa waar de nieuwe iPhone 5 wel 4G ondersteunt, zijn Engeland en Duitsland. In Duitsland zijn het Deutsche Telekom-klanten en in Engeland T-Mobile- en Orange-klanten die van het snelle 4G-netwerk op de nieuwe iPhone gebruik kunnen maken. Apple ondersteunt voornamelijk 4G netwerken in Noord Amerika, Azië en Australië.

Apple heeft echter wel geleerd van de marketingfout van de meest recente iPad. Wereldwijd adverteerde Apple dat de iPad 3 het snelle 4G ondersteunde terwijl dat feitelijk alleen maar voor de VS en Canada gold. In Australië zorgde deze vage marketing voor een boete van ruim 2 miljoen euro. Een speciale pagina met een duidelijk overzicht per land waar de iPhone 5 wel 4G ondersteunt, moet consumentenklachten dit maal voorkomen.