Nieuws

Betalen via nfc krijgt geen gehoopte steun van iPhone 5

13 september 2012 11:14

<p><strong>Apple heeft de iPhone 5 niet voorzien van nfc en draadloos opladen omdat dit volgens het bedrijf nog niet nodig is.</strong></p>

Dat zegt Apples marketingmanager Phil Schiller in een interview met All Things D. Voor het toevoegen van een nfc-chip aan de iPhone voor mobiele transacties is volgens hem de tijd nog niet rijp. Volgens Schiller is de app Passbook die via mobiel internet en in te scannen qr-codes werkt voorlopig voldoende en lost nfc niets op. "Passbook biedt wat mensen vandaag nodig hebben."

Samsung en Nokia rusten hun smartphones wel uit met nfc-chips. De techniek voor mobiel betalen wacht al vele jaren op een doorbraak en de opmars zal zonder ondersteuning van de iPhone langzaam blijven gaan. In winkels moeten speciale nfc-scanners staan om ermee te werken.

De Passbook-app, beschikbaar op iOS6, biedt een centrale plek voor de opslag van mobiele tickets, van treinkaartjes tot concerttickets en kortingsbonnen. In Nederland gaat onder meer dance-evenementorganisator ID&T ermee werken voor toegangskaartjes.

Ook draadloos opladen laat Apple vooralsnog links liggen. Draadloos opladen werkt volgens Schiller alleen met opladers die altijd in het stopcontact moeten. Nokia heeft zijn nieuwe Lumia 920 wel geschikt gemaakt voor draadloze opladers.