Nieuws

Horizon mediabox van UPC laat je op alle schermen tv kijken

7 september 2012 14:46

<p><strong>Met de vandaag geïntroduceerde mediabox Horizon kijk je net zo makkelijk tv op je smartphone, tablet en computers.</strong></p><p></p>

UPC heeft er de tijd voor genomen, want dit is een biggie. Vorig jaar al liet de kabelexploitant een preview zien van de nieuwe Horizon dienst, vanaf vandaag is hij eindelijk beschikbaar. Nederlanders kunnen als eerste in Europa de nieuwe UPC Horizon mediabox bestellen die televisiekijken naar een hoger plan tilt. "Endless tv" zoals UPC het zelf noemt.

Om te beginnen is er de nieuwe mediabox, gemaakt door Samsung. Die is niet alleen een stuk sneller dan de voorgaande, hij heeft een sterk verbeterde interface en biedt vooral een aantal nieuwe mogelijkheden, waardoor Horizon de centrale mediahub van je huiskamer kan worden. De HD mediabox heeft standaard een 500 gb DVR ingebouwd waarmee je tot honderd uur televisie kan opnemen.

De DVR-functies zijn ten opzichte van de oudere modellen sterk verbeterd. Zes ingebouwde tv-tuners zorgen ervoor dat je tot vier tv-programma’s tegelijkertijd kunt opnemen. Tevens buffert de DVR automatisch tot twee uur terug in de tijd programma's die je kijkt. Schakel je bijvoorbeeld over van Ned1 naar een ander kanaal, dan kan je zonder dat je op opnemen klikt een uur later alsnog weer verder gaan op Ned1 waar je was gebleven.

De alles-in-één mediabox heeft tevens een internet- en een telefonieaansluiting en is uiteraard ook draadloos. De mediabox ondersteunt DLNA zodat je content als video, foto's en muziek vanaf al je apparaten kan streamen naar je tv, inclusief een NAS, tablet en laptop. Mits er op die apparaten een DLNA-servertje draait. Op de iPad gebruikte UPC bij de demonstratie vandaag daarvoor de Twonky app. In de demo zag dat er wat knullig uit omdat de weinig fraaie Twonky-app niet voor de iPad maar voor de iPhone is geschreven. Jammer genoeg ondersteunt Horizon geen AirPlay want dat is momenteel de meest elegante en makkelijke manier van streamen vanaf Apple-apparaten.

De vele mogelijkheden van Horizon zijn ondergebracht in een helder navigatiemenu dat als een horizontale, transparante laag onderaan op je scherm ligt. De afstandsbediening heeft dezelfde vormfactor als de huidige UPC mediabox-afstandsbediening, maar dan met minder knoppen. Navigeren is simpel hoewel sommige functies toch nog onnodig diep in het menu lijken te zitten. iPhone- en iPad-gebruikers kunnen tevens een afstandsbedieningsapp downloaden. Android volgt spoedig. De grootste opluchting van de nieuwe interface is de programmagids die een stuk sneller op het scherm verschijnt. Dat duurt met de huidige UPC mediabox tergend lang.

Het zestal ingebouwde tv-tuners is niet alleen voor opnames. Zolang je ook over UPC internet beschikt, kan je binnenshuis op je iPhone, iPad of pc televisie kijken. Ook hier geldt dat Android-apps later zullen volgen.

Aardig detail: je kan met je huidige UPC-abonnement ook de app voor de iPad downloaden en overal de tachtig zenders in huis bekijken. Je logt in met je Mijn UPC accountgegevens. De extra zenders zorgen ervoor dat jij een ander kanaal kan kijken dan je partner of kinderen in de huiskamer. Ook op de iPad krijg je het overzichtelijke navigatie- menu voorgeschoteld.

Horizon biedt ook apps, zij het een beperkt aantal, zoals YouTube, Buienradar en Nu.nl. Sommige apps zijn content-gevoelig. Start je Youtube dan valt die als een sidebar over je tv-beeld heen en gaat op zoek gaan naar video's over onderwerp als waar je op dat moment op tv naar zit te kijken. Handig.

Horizon is vanaf nu beschikbaar. Vergeleken met de huidige abonnementen ben je vijf euro meer kwijt voor een abonnement met de Horizon box. UPC heeft een aanbieding voor nieuwe klanten. Het alles-in-één Horizon-pakket met de mediabox met ingebouwde DVR, 50 tv-zenders en 10 HD-zenders, telefonie en 60 mb internet kost 54,95 per maand, de eerste zes maanden betaal je maar 34,95. Voor het pakket met 120 mb internet betaal je 62,95 per maand en de eerste zes maanden maar 47,50. De aanbieding geldt tot 28 september.