Nieuws

Nokia speelt vals in promotievideo Lumia 920

7 september 2012 10:10

<p><strong>De promotiebeelden zouden gemaakt zijn met de stabiele camera van de Lumia 920, maar werden in werkelijkheid gemaakt met een professionele videocamera.</strong></p><p></p>

Met veel bombarie werd gisteren de nieuwe Nokia Lumia 920 gepresenteerd. Na een dag is de euforie gaan liggen. Niet omdat het geen mooi toestel is, maar omdat Nokia zichzelf in een promotiefilmpje beter voordoet dan het is.

Een van de grote nieuwe features waarmee Nokia wil scoren is de OIS-functionaliteit: Optical Image Stablisation. Hiermee is het voor de schuddende mobiele fotograaf of cameraman veel makkelijker om scherp beeld te maken. Deze stabiliteit wordt veroorzaakt door veren die de lens op z'n plek houden. In deze promovideo laat Nokia het verschil zien tussen met en zonder OIS. Alleen in de reflectie van een raam is te zien dat het gefilmd wordt met een grote camera en cameraman.

Baas van de Nokia-blog Heidi Lemmetyinen heeft de fout inmiddels toegegeven. "We hadden er een disclaimer bij moeten zetten waarin stond dat het beeld van OIS werd nagespeeld. Dit was niet met een Lumia 920 gefilmd. Nog niet. Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor de ontstane verwarring." Om te laten zien dat de OIS wel werkt, plaatste Lemmetyinen deze video onder de blog.

Een volgende blogpost van haar hand zou zo maar kunnen gaan over de voorbeeldfoto's waar Nokia mee pronkt. Volgens grafische vormgever Youssef Sarhan kunnen de foto's onmogelijk echt zijn.

Natuurlijk doen meer bedrijven zich beter voor in hun video's en ander promotiemateriaal. Maar hiervoor geldt het zelfde als bij een potje pokeren: als je wil valsspelen, doe het dan zo goed dat niemand het doorheeft.

Het reflectiefragment: