Nieuws

Windows Phone 8: waar zijn de apps?

6 september 2012 17:23

<p><strong>Met de aankondiging van de Nokia Lumia 920 komt Windows Phone 8 steeds dichterbij. Maar is het er klaar voor? Ja en nee.</strong></p>

Nokia kondigde gisteren hun twee nieuwe Windows Phone 8 toestellen aan. Vorige week presenteerde Samsung hun ATIV S al telefoon voor WP8 en ook Huawai en HTC komen met toestellen. Maar hoe mooi of snel de hardware ook is, uiteindelijk koop je zo’n telefoon toch voor de software. Welke apps zijn een groot gemis op het mooie Windows Phone 8?

Instagram
Microsoft stelt wat eisen aan de toestellen die fabrikanten voor Windows Phone 8 maken. Een van die eisen is een toegewijde sluiterknop. Kan je rechtstreeks vanuit je broekzak met een druk op de knop de camera openen en gaan fotograferen. En in WP8 kun je binnen de standaard camera ook nog eens effecten of complete foto-apps selecteren. Lenses noemt Microsoft die optie. Kortom, de perfecte omgeving voor Instagram. Maar van een Windows Phone 8 versie ontbreekt nog steeds elk spoor.

Flipboard
We kennen Flipboard ondertussen denk ik allemaal. De succesvolle app giet de saai uitziende informatie uit rss, Facebook en Twitter in een leuke vorm. Je krijgt allemaal vierkantjes te zien, met daarin een mooie afbeelding en de kop van het artikel. Wacht eens even, die manier van presenteren kennen we ergens van… Flipboard kan niet snel genoeg uitkomen op het platform waar de app eigenlijk het meeste thuis hoort.

Pocket
Een enorme lap tekst later teruglezen. We vinden het allemaal handig en dus floreren apps als Instapaper, Readability en Pocket. Behalve op Windows Phone. Je later-lezen-lijst is wel te benaderen via apps van derden, maar dat werkt allemaal niet zoals het hoort. En ook hier geldt weer: juist op een telefoon met mooi vormgegeven tekst en beeld en een nadruk op typografie, ontbreekt zo’n essentiële app die je makkelijk en aantrekkelijk later laat lezen.

Deze drie apps, is dat nou alles? Deels. Veel apps zijn er al wel voor Windows Phone. Spotify bijvoorbeeld. Of Evernote. En Zite, Spotify, Wordfeud, Angry Birds. The usual suspects. Maar ook in Nederland is Windows Phone inmiddels opgevallen. De uitstekende app van de NOS is al een tijd verkrijgbaar voor Windows Phone, en ook openbaar vervoer-planner 9292 kwam vandaag met een prachtige app voor WP.

Wil dat zeggen dat Windows Phone al volledig voorzien is en we te maken hebben met een hardnekkig vooroordeel? Een beetje. Veel apps zijn er al, maar dat zijn toch vooral de high profile apps. Een grote keus aan bijvoorbeeld goeie Twitter apps zoals op iOS is er nog niet. En juist zo’n voor-ieder-wat-wils markt met apps is aantrekkelijk voor de gebruiker. Maar die krijg je alleen als je veel gebruikers hebt. Wie maakt straks de overstap naar het mooie maar onbekende Winwdows Phone 8? Wie weet krijgen we bij voldoende gebruikers ook nog wel een Bright-app. Al met al natuurlijk het grootste gemis op WP8.