Nieuws

Voor zeezeilers en strandgasten: ledlamp werkt op zout water

6 september 2012 12:43

<p><strong>Het Japanse bedrijf Green House brengt een ledlamp op de markt die je vult met water en zout om hem te laten branden.</strong></p><p></p>

Dat zoutwater geleidend is, weten de meeste mensen wel. Maar dat je er ook een ledlamp mee kan laten branden is voor de meesten een verrassing. Het Japanse bedrijf Green House brengt deze maand een ledlamp op de markt die geen accu bevat maar geleverd wordt met een waterzak.

Ondanks de lelijke vormgeving en de saaie naam GH-LED10WBW is deze ledlamp toch bijzonder. Je hoeft de zak slechts te vullen met 350 ml water en 16 gram zout en hij genereert genoeg elektriciteit om acht uur lang te schijnen. De lamp levert 55 lumen aan licht. Een magnesiumstaaf in de lamp dient als negatieve elektrode en een koolstofstaaf als positieve. Het magnesiumstaafje moet je op den duur wel vervangen.

De hoeveelheid zout die je met water moet mengen komt nagenoeg overeen met de gemiddelde verhouding van zout en water in zeewater. Dat maakt de lamp ideaal voor zeezeilers of strandgasten die bijvoorbeeld hun gadgets op zee of aan het strand willen opladen. De lamp heeft namelijk ook een usb-poort. Over de prijs is nog niets bekend.