Nieuws

Chrome voor dummies

4 september 2012 13:07

<p><strong>In het Web Lab staan publieksvriendelijke installaties die de techniek achter en toepassingen met Google's browser uitleggen.</strong></p><p></p>

Google en het Science Museum in Londen maakten een interactieve tentoonstelling die de wonderlijke wereld tot leven brengt die normaal achter je computerscherm verborgen blijft. Met vijf experimenten die zowel door museumbezoekers als vanachter de computer uit te voeren zijn, leer je in het Chrome Web Lab over de slimme technische snufjes van de browser.

Met Universal Orchestra maak je deel uit van een achtkoppig orkest en werk je samen met online bezoekers wereldwijd om de instrumenten in het Science Museum te bespelen, ondersteund door Websockets.

Het Sketchbots experiment laat je een foto uploaden via je webcam die vervolgens door een robotarm in het museum wordt geschetst in zand.

Met de Datatracer bekijk je waar foto’s fysiek opgeslagen zijn, wat mogelijk is door WebGL en Tracerroute. Wellicht handig wanneer je een gênante foto van jezelf wilt traceren, al is de informatie niet erg gedetailleerd. Ik kom erachter dat de foto die ik opzoek zich in Nederland bevindt, dat is geen verrassing. De Lab Tag Explorer laat in frisse infographics zien waar ter wereld andere Web Lab bezoekers zich bevinden en wat ze doen.

Met Teleporter kun je dankzij HTML5 live een kijkje nemen in onder andere een aquarium in Zuid Afrika en een bakkerskeuken in Amerika. Waarschijnlijk heel vermakelijk maar mij leverde het vooral frustratie op; mijn computer kan al deze info niet aan en loopt vast.

Liever zou ik een bezoekje brengen aan het museum, waar de tentoonstelling een jaar lang te zien is. Vooral Universal Orchestra is een charmante installatie. Als het dan toch voor dummies is, geef mij dan maar iets wat op een Rube Goldberg machine lijkt.