Nieuws

Zappen met je ogen

4 september 2012 11:31

<p><strong>De Haier's Gaze TV bedien je door naar het scherm te staren en je ogen te knipperen.</strong></p><p></p>

Smart tv's bieden de kijker een hele hoop nieuwe mogelijkheden. De bediening laat echter nog te wensen over. Je kunt tv's via apps op je smartphone, met je stem of handgebaren of via Wii-achtige afstandsbedieningen aansturen, maar het is het allemaal nog net niet. Geen enkele speler is gelukt de heilige graal van eenvoudige tv-bediening te vinden.

Het Chinese Haier doet met zijn nieuwe oogbediening een poging om de ideale afstandsbediening te ontwikkelen. Op de IFA beurs in Berlijn toont de een na grootste witgoedfabrikant een prototype van zijn Gaze TV. Om de interface op het televisiescherm te activeren, moet je naar de onder- of bovenkant van het scherm staren. Vervolgens kan je dan het volume veranderen, van kanalen wisselen of andere functies oproepen door naar de iconen op het scherm te kijken en met je ogen te knipperen.

De technologie die je ogen volgt zit niet in de tv gebouwd. Gaze TV maakt gebruik van een apparaatje dat je voor je op een tafel tussen jou en tv plaatst. De technologie is afkomstig van het Zweedse Tobii, gespecialiseerd in eye-tracking technologie. Met de Gaze TV kan je je ogen ook gebruiken om een cursor te bewegen en te scrollen op het scherm.

Of de Gaze TV de afstandsbediening van de toekomst wordt, valt nog te bezien. Het prototype is nog in ontwikkeling en werkt nog niet vlekkeloos, ondervond de BBC. Bovendien is het huidige kastje dat je ogen volgt nog te groot en onpraktisch, zeker omdat je dat weer extra kabels van de tafel naar de televisie door je kamer moet laten lopen. Maar wellicht weet Haier daar ook wat op te vinden. Zij introduceerde in januari op de CES in Las Vegas een prototype van een tv die draadloos van stroom werd voorzien via magnetische resonantie.