Nieuws

Politie nodig? Tweet #112

2 september 2012 10:39

<p><strong>Het door natuurrampen geteisterd Japan zoekt naar nieuwe mogelijkheden in hulpverlening. Zoals een tweet met #112.</strong></p>

De Japanse overheid is aan het onderzoeken of het sociale netwerken zoals Twitter kan inzetten als alternatieve voor de telefonische hulpdienst 119 (zoals 112 in Nederland).

Het eiland wordt met enige regelmaat getroffen door grote natuurrampen waardoor stroom en het telefoonnet vaak wegvallen. "Hiermee valt de traditionele op stem gebaseerde infrastructuur weg. We onderzoeken nu of we sociale netwerken kunnen gebruiken", zegt Yosuke Sasao van de Japanse Rampenmanagement Agency tegen Pcworld.com.

Hiervoor is er een panel in het leven geroepen met onder andere hoge piefen van Yahoo Japan en het hoofd van Twitter Japan. In november staat er weer een meeting gepland en zullen deze plannen worden besproken. Zo wordt er gesproken over de mogelijkheid om een Twitter-bericht met #119 als serieuze melding te nemen.

Twitter heeft in het verleden vaker hulp geboden bij noodsituaties. Het was een manier om te laten zien of je nog in leven was na een aardbeving en om snel aandacht te krijgen voor mensen die nog onder het puin lagen.

In Nederland komen er ook steeds meer hulpverleners op Twitter. Zowel op nationaal als lokaal niveau vraagt de politie om hulp bij opsporingen en getuigenverklaringen.