Nieuws

Alsof je erbij was

2 september 2012 11:25

<p><strong>Het concert van Fink met het Koninklijk Concertgebouworkest is tot rijke iPad-app verpakt.</strong></p>

Al jaren maakt de Britse singer-songwriter Fink grote indruk met zijn minimalistische liedjes. Al veel langer is het Concertgebouworkest een van de beste symfonieorkesten ter wereld. Afgelopen Koninginnenacht kwamen ze samen en speelden ze een fantastisch optreden. Het optreden werd live gestreamd zodat iedereen kon meegenieten.

Nu is dit optreden in een heerlijk rijke iPad-app RCO meets Fink gegoten. De eerste tot de laatste noot van het concert is te horen, maar de app biedt veel meer dan dat. In een lagensysteem (dat doet denken aan een editprogramma zoals Adobe Premiere) kun je een laag over het concert leggen. Bijvoorbeeld het commentaar van de band zoals we dat kennen als extra feature bij dvd's van speelfilms. Ook zijn er interviews en opnames van de oefensessies. Bij een aantal nummers zijn 360 graden opnames gemaakt zodat je tussen de muzikanten plaatsneemt. Verder is de app te gebruiken in combinatie met Apple TV, zodat de iPad als tweede scherm is te gebruiken.

Deze app, voor 5,99 euro in App Store verkrijgbaar, is het eerste resultaat van RCO Universe (video). De komende jaren kunnen we meer van dit soort toepassingen verwachten. Ook wil het orkest ten ere van haar 125 jarige jubileum "haar schatkist openen", aldus algemeen directeur Jan Reas. Dit betekent dat ook oude opnames gedigitaliseerd en wellicht verappt gaan worden.

Voordat het zover is, is het Concertgebouworkest nog wel even op zoek naar 1000 donoren die 1250 euro willen storen. Dat is tien euro voor elk jaar dat het KCO dit jaar bestaat.