Nieuws

Groen licht voor robotauto's in Californië

31 augustus 2012 15:49

<p><strong>Californië legaliseert als tweede Amerikaanse staat zelfrijdende auto's zoals die van Google.</strong></p>

Het Californische parlement heeft deze week met een grote meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel om uiteindelijk autonome voertuigen toe te staan. Na de komst van nieuwe veiligheidsstandaarden mogen zelfrijdende auto's worden getest op openbare wegen. Volgens het wetsvoorstel bieden robotauto's mogelijke voordelen op het gebied van veiligheid, mobiliteit en commercie.

Gebrek aan regelgeving heeft Google er niet van weerhouden om al twee jaar lang zijn zelfrijdende auto's op Californische wegen te testen. Een van de Google-wagens zou zelfs al de zeer steile slingerweg Lombard Street in San Francisco zonder problemen zijn afgereden. Eerder dit jaar gaf de staat Nevada ook al toestemming voor robotauto's. Daar rijden Google-auto's rond met speciale kentekens.

Tot nu toe heeft Google al meer dan 300.000 testmijlen gereden met zijn autonome voertuigen. De Google-auto's bepalen met camera's, sensoren en lasers hun positie ten opzichte van de weg en andere verkeersdeelnemers. Google gebruikt de Toyota Prius en de Lexus RX450h. De grote belofte is dat autonome wagens uiteindelijk minder ongelukken veroorzaken dan menselijke bestuurders.