Nieuws

Nieuwe Kindle Touch presteert beter in bed

31 augustus 2012 09:01

<p><strong>De Amazon Kindle heeft een verbeterd eInk-scherm met ingebouwde verlichting. De Kindle Fire-tablet krijgt Nokia-kaarten in plaats van Google Maps.</strong></p>

De nieuwe versie van Amazons e-reader Kindle is uitgelekt via The Verge. Het gaat om een nieuwe Kindle Touch-versie met een eInk-scherm dat een hoger contrast, hogere resolutie en geintegreerde verlichting zou bieden. Een 'paperwhite' scherm noemt Amazon dat. Het bedrijf zou zijn nieuwe Kindle-modellen komende week donderdag presenteren.

Amazon-concurrent Barnes & Noble kwam eerder al met een e-reader met een eInk-touchscreen met geïntegreerde verlichting, waarmee je prettiger in bed kan lezen. De accuduur van de nieuwe Kindle zou volgens The Verge acht weken bedragen. Nieuw is dat de knop onder het scherm is verdwenen. De bediening lijkt alleen via het scherm te gaan.

Ook over de Kindle Fire-tablet is er nieuws. Amazon heeft met Nokia een deal gesloten over het gebruik van zijn kaartdienst op de volgende Kindle Fire, meldt persbureau Reuters. Amazon gebruikt op de Kindle Fire een eigen variant van Android, waardoor het Google-apps als Google Maps niet zomaar kan bundelen. Voor de kaarten heeft Amazon nu niet gekozen voor een licentie bij Google, maar bij Nokia.

Amazon voegt volgens Reuters locatiediensten toe aan de nieuwe Kindle Fire. De nieuwe tablet heeft mogelijk een groter scherm dan de huidige 7 inch. Er lekten al beelden van prototypes uit. Apple schrapt overigens ook Google Maps uit het nieuwe iOS 6 en vervangt het door een eigen kaartdienst, waarvoor het een licentie afneemt van TomTom.

Nokia is een van de belangrijkste kaartaanbieders ter wereld, vanwege zijn overname van kaartenmaker Navteq in 2007. Navteq was de concurrent van TeleAtlas, dat door TomTom werd overgenomen. Amazon kocht in juli al een startup die zich bezighoudt met 3d-kaarten.