Nieuws

We spreken af onder de wolk

28 augustus 2012 15:22

<p><strong>Twinkelende led-lampjes zorgen ervoor dat je gezien wordt op zes meeting points op stations door het land.</strong></p><p></p>

Het Parool maakte deze zomer de mooie rubriek Bestemming Bereikt. Daarin ging een journalist elke week op stap met ontwerper Paul Mijksenaar, iemand die zich dagelijks bezighoudt met 'wayfinding'. 's Werelds grootste vliegvelden, waaronder Schiphol, JFK en Heathrow, werden door hem meter voor meter geanalyseerd om te bepalen waar en wanneer reizigers behoefte hebben aan borden: voor bewegwijzering, informatie en de richting voor hoognodig toiletbezoek.

Voor de serie artikelen in de krant ging hij op dezelfde manier te werk op allerlei plekken in Amsterdam en nam daar de vaak vreemde borden onder de loep. Zo ook rond Amsterdam Centraal. Mijksenaar en journalist benaderden het station alsof ze er nog nooit geweest waren en spraken af bij het meeting point. Wat bleek? Die was er niet.

Daar komt binnenkort verandering in. Nog zo’n designicoon, ontwerper John Körmeling, bekend van het Nederlands paviljoen Happy Street voor de wereldtentoonstelling in China, ontwierp namelijk een kroonluchter als meeting point. Volgend jaar wordt er op de zes stations in Nederland waar de hogesnelheidslijn stopt één geïnstalleerd. Onder de zee van licht van de 150 duizend twinkelende led-lampjes van de Sunny Cloud val je in elk geval goed op. En sta je je niet in een donker hoekje af te vragen of je reispartner jouw omschrijving van het rendez-vous punt heeft begrepen.

De Sunny Cloud is trouwens niet hetzelfde als het ontwerp waarmee Körmeling al in 2005 de opdracht won. Die had de vorm van een huisje op palen met een omhoog kronkelend pad. Dat pad zou je op kunnen lopen om je reisgezelschap vanuit de hoogte te spotten. Het plan bleek niet realiseerbaar. Voordeel: onder de Sunny Cloud hoef je niet te zoeken, maar word je gevonden.