Nieuws

Samsung wil verkoopverbod tablet in VS terugdraaien

27 augustus 2012 17:02

<p><strong>Uit de rechtszaak tussen Apple en Samsung blijkt dat Samung met zijn Galaxy Tab 10.1 geen inbreuk heeft gemaakt op patenten van de iPad.</strong></p>

De Amerikaanse jury stelde Apple grotendeels in het gelijk in de grote rechtzaak tussen Samsung en Apple over het gebruik van elkaars patenten. Samsung zou massaal inbreuk hebben gemaakt op allerlei interface- en vormgevingspatenten van Apple’s iPhone. Samsung moet Apple ruim een miljard dollar betalen voor deze patentschendingen.

De jury oordeelde echter ook dat Samsung met zijn Galaxy Tab 10.1 tablet geen inbreuk maakte op het ontwerp van de iPad. Rechter Lucy Koh oordeelde eind juni echter het tegenovergestelde en legde een verkoopverbod op voor de Tab 10.1. Met het juryvonnis heeft Samsung een verzoek bij de rechtbank ingediend om het verkoopverbod op te heffen.

Wereldwijd zijn er in verschillende landen rechtzaken gevoerd over de Tab 10.1 met verschillende vonnissen. Het gerechtshof in Den Haag wees het verkoopverbod dat Apple aanvroeg af. Ook in Engeland werd het verkoopverbod afgewezen. De Duitse rechter daarentegen was het met Apple eens en legde wel een verkoopverbod op. In Australië leidde de rechtzaak tot een kortstondig verbod.

Samsungs advocaten vinden nu dat het verkoopverbod in de VS na de uitspraak van de Amerikaanse jury moeten worden terug gedraaid. Hoewel de jury inderdaad oordeelde dat de Tab 10.1 geen inbreuk maakt op de vormgeving van de iPad, zei de jury wel dat er enkele software patenten zijn geschonden. Dat kan de pitch van de advocaten moeilijker maken. Bovendien kan rechter Koh het oordeel van de jury over de Tab 10.1 overrulen en alsnog oordelen dat de Galaxy Tab patenten van Apple schendt.