Nieuws

Creative class: Stiften en jeugdtrauma als mode-ingrediënten

8 augustus 2012 11:01

<p><strong>Een ‘mislukt’ experiment met viltstiften levert een feel good kledingcollectie op.</strong></p>

Op het eerste gezicht komt vers afgestudeerde modeontwerper Poul Brouwer serieus over; hij gaat volledig in het zwart gekleed. Toch gaat er achter die serieuze façade een vrolijke en kleurrijke persoon schuil, zo zegt hij zelf, je moet het alleen eerst ontdekken. Met zijn ontwerpen ging het precies hetzelfde.

Op een inspiratieloze regenachtige dag tekende Brouwer het patroon van de stoeptegels met zwarte stift op een stuk stof. In de hoop dat de lijnen zouden vervagen, net zoals de regen buiten het uitzicht wazig maakte, sprenkelde hij water op de stof. Maar in plaats van vervagen, verdwenen de strenge zwarte lijnen en veranderden ze in kleurige kringen in roze, geel, groen, blauw. De inspiratie voor zijn afstudeercollectie aan de Gerrit Rietveld Academie was gevonden.

De vormen van de kledingstukken baseerde hij op de schaamte die hij zich herinnerde uit zijn jeugd, toen hij nog niet zo lekker in zijn vel zat. Hij experimenteerde met het omslaan van dekens; de naden van de jassen en sweaters die om de armen draaien zijn hier een directe afgeleide van. Verder bestaat de collectie uit Oosters aandoende lange overhemden, korte broeken, leggings en een enkele rok. Kleding om blij van te worden.

Brouwer werd geselecteerd om deel te nemen aan Lichting, de modeshow waarvoor de twee beste eindexamenstudenten van iedere Nederlandse modeopleiding worden afgevaardigd, gehouden tijdens de Amsterdam Fashion Week.