Nieuws

Bedien je smartphone met je ogen

16 augustus 2012 15:08

<p><strong>Het Deense The Eye Tribe ontvangt een half miljoen om hun technologie naar de markt te brengen.</strong></p><p></p>

2012 lijkt wel het jaar van de experimentele interfaces. Wij bij Bright kunnen in elk geval niet wachten totdat we het Leap Motion kastje mogen uitproberen die voor slechts 55 euro gebarenherkenning naar een hoger plan moet tillen.

Ergens volgend jaar komt daar een nieuwe interface-technologie bij: oog-bediening. We schreven eerder al over de Deense software Senseye die gebruik maakt van front-camera's en led-verlichting in smartphones en tablets om je oogbewegingen te volgen en van je oogbeweging een bediening maakt. Senseye heet nu The Eye Tribe.

De startup uit Kopenhagen heeft 650 duizend euro van investeerders ontvangen om zijn technologie zo snel mogelijk naar de markt te brengen. In 2013 moet er een development kit op de markt komen, zodat ontwikkelaars aan de slag kunnen om deze technologie in apps te integreren.

Het onderstaande filmpje laat zien hoe je op een Windows 8 tablet een game kan spelen, maar de Eye Tribe website en het filmpje zijn nog erg vaag hoe dit nou eigenlijk werkt. Het volgen van je ogen is duidelijk. Dat doet de camera en de software zet dat om in een soort cursorbeweging op het scherm, maar moet je met je ogen knipperen om iets te selecteren of uit de lucht te schieten? Als dat het geval is, dan vraag ik me af hoe nauwkeurig dit uiteindelijk zal werken. Zeker voor mensen met contactlenzen die vaker onvrijwillig hun ogen knipperen dan mensen zonder lenzen.

NB: Ook Google past in zijn Project Glass telefoonbril features toe waarbij je ogen sturend zijn.

Foto's door Suren Manvelyan.