Nieuws

Londen 2012 de meest digitale Spelen ooit, Bolt wint sociaal

15 augustus 2012 17:13

<p><strong>Dankzij onze smartphones en tablets keken we tot 105 procent meer naar de Spelen dan voorgaande edities.</strong></p><p></p>

Na alle winst en verlies, alle pijn en alle huldigingen zitten de Olympische Zomerspelen in Londen er op. Tijd om de balans op te maken van wat niet anders dan de meest digitale Spelen ooit konden zijn. Google publiceerde vandaag op zijn blog wat interessante cijfers. YouTube verzorgde in de VS de Olympische live stream, het tweede scherm was volgens Google populair deze Spelen. Bijna de helft van die tweede schermen was een mobieltje of tablet.

Nog indrukwekkender hoeveel meer sport die mensen tot zich kregen door zo'n tweede scherm. Google berekende dat mensen die naast hun tv ook keken op een extra scherm (zeg een mobieltje) maar liefst 52 procent meer van de Spelen zagen. Mensen die via twee extra schermen keken, zagen 105 procent meer sport. Let wel: dit gaat om een toename ten opzichte van kijken op tv alleen. Zo’n 56 procent van de kijkers volgde de Spelen naast de tv tegelijkertijd ook op een tweede scherm. Die simultaankijkers bleven gemiddeld 67 procent langer hangen.

Dat de Spelen ook op Twitter populair waren, kan niemand ontgaan zijn. Hoe populair? 150 miljoen olympische tweets in 16 dagen, zo populair. Tien atleten werden meer dan een miljoen keer besproken, Usain Bolt blijkt digitaal net zo’n koploper als fysiek. Zijn winst op de 200 meter leverde ruim 80 duizend tweets-per-minute. De tweede plaats voor meeste tweets? Ook Bolt, met ruim 74 duizend bij de 100 meter sprint.

In teamverband haalt-ie de vierde plaats: ruim 52 duizend tweets per minuut hebben het tijdens de vier keer 100 meter estafette over de winnende Jamaicanen. Tennisser Andy Murray staat met 57 duizend op plaats drie, de basketbalwinst van de Amerikanen met 41 duizend op vijf. Onder de indruk? De Spice Girls lachten met ruim 116 duizend tweets per minuut het laatst tijdens de sluitingsceremonie.