Nieuws

's Werelds meest sexy sensoren (voor je iPhone)

15 augustus 2012 14:07

<p><strong>Lapka oogt als designer Lego maar deze sensoren meten je directe omgeving: van magnetische straling tot het nitraatgehalte in voedsel.</strong></p><p></p>

iPhone-accessoires in overvloed, maar iets als het knappe setje Lapka sensoren hadden we nog niet gezien. Toch lijkt Lapka een logische stap in onze honger naar informatie. Even uitleggen: Lapka bestaat uit vier blokjes die je met een mini-jack snoertje in je iPhone plugt. Het langste blokje meet radioactiviteit, de twee middelste elektromagnetische straling en hoe organisch iets is en de kleinste peilt luchtvochtigheid en temperatuur.

Vooral die nitraatmeter is bijzonder. Het blokje bevat een sonde die in eten en drinken naar nitraten speurt, een teken dat synthetische kunstmest is gebruikt en de boel dus niet organisch is. Die informatie en de data van de drie andere blokjes komt terecht in de Lapka app. Die legt de data uit jouw omgeving naast data die voor zo’n soort omgeving gangbaar is. Op die manier heb je ook echt iets aan je metingen.

Zo kan het dat je in een vliegtuig een bovengemiddeld hoge radioactieve straling meet. Toch zal Lapka geen alarm slaan: zo’n straling is normaal in een vliegtuig waar je maar een paar uur zit. Dezelfde hoge straling in een kinderkamer en Lapka vertelt een heel ander verhaal. De fraaie draagbare meetuitrusting komt dit najaar op de markt. Wie alles over z’n omgeving wil weten moet wel lappen: Lapka gaat zo’n 180 euro kosten.