Nieuws

Marsrover Curiosity eigenlijk een 15 jaar oude PowerMac G3

14 augustus 2012 08:29

<p><strong>NASA gaat naar Mars en neemt mee: veel raketten, camera's en hardware van een 15 jaar oude PowerMac G3.</strong></p><p></p>

Curiosity heeft zijn eerste kleurenfoto van de rode planeet gestuurd. Een geweldige prestatie, vooral voor een "technisch hoogstandje" dat op 15 jaar oude hardware draait. De derde generatie Marsrover heeft een Motorola PowerPC 750-processor van 200 Mhz aan boord (ter vergelijking: de iPhone 4S draait op 1 Ghz en de Galaxy Nexus op 1,2 Ghz). Deze specifieke processor is ook kenmerkend voor de Power Macintosh G3, het witte bakbeest van Apple uit 1997.

De robot beschikt over 256 mb werkgeheugen en 2 gb aan flashopslagruimte, naast lasers, detectoren en andere handige technische snufjes die de meeste computers niet hebben. De oude PowerPC is overigens wel goed genoeg om één van de moeilijkste bios-updates in de geschiedenis met succes uit te voeren. Door de nieuwe firmware scant Curiosity de oppervlakte voor obstakels en heeft NASA de mogelijkheid om via de robotarm een boor en schep te besturen. Wie ooit een bios-update heeft uitgevoerd, weet hoe zenuwslopend dat proces is.

Het besturingssysteem van Curiosity is trouwens VxWorks. Dit besturingssysteem wordt veelvuldig in de ruimtevaart gebruikt, maar eveneens door Apple. De Apple Airport Extreme draait op eenzelfde versie van VxWorks. Ook Hewlett Packard, Linksys en Toshiba maken voor printers en routers gebruik van VxWorks en de PowerPC 750.