Nieuws

De Smart TV bestaat al twintig jaar

13 augustus 2012 18:20

<p><strong>De laatste twee jaar is de Smart TV met stem- en gebarenbediening sterk in opkomst. Zijn voorouder stamt van 23 jaar geleden.</strong></p><p></p>

De moderne platte tv waarmee je niet alleen tv-programma’s kijkt maar ook internet op kan, is zo 'slim' geworden dat je al lang niet meer uit de voeten kan met een simpele afstandsbediening. Fabrikanten struikelen over elkaar om de juiste afstandsbediening te verzinnen. Je moet immers ‘dingen’ aan kunnen wijzen op het scherm en ook makkelijk tekst kunnen invoeren. Samsung bijvoorbeeld probeert dat met zijn S8000 televisie via spraak- en gebarenbediening. LG heeft een Magic Motion afstandsbediening die min of meer als een Wiimote werkt.

Het idee is echter verre van nieuw. In 1989 werkte Apple’s voormalige software wizard Andy Hertzfeld aan de ontwikkeling van smart tv software die je bediende met een 'magic wand'. Met deze afstandsbediening wees je a la een Wiimote een cursor aan op de buis en kon je onder andere cd's en filmpjes opstarten. Geanimeerde iconen, zoals een spinnende cd, gaven aan welke mediaspeler actief was. Ze geven ook de technologische tijdsgeest weer zoals het icoon voor VHS, de LP en een draagbare transistorradio met antenne. Hertzfeld had overigens toen al cover art in het systeem verwerkt.

De software die Hertzfeld voor de televisie had ontwikkeld heette Frox. Het had een eenvoudige interface en je kon met de Magic Wand de interface aanpassen, drag en droppen, nieuwe geluiden en graphics aanpassen. Je kon zelf via het gebruik van simpele iconen nieuwe functies aan de software toevoegen, zelfs al had je geen enkele programmeerervaring. Hertzfeld besteedt de helft van het negen minuten durende demonstratievideo aan de eenvoud van het aanpassen van het systeem.

Het systeem werd in 1991 geintroduceerd en kostte afhankelijk van de gewenste uitvoering tussen tien- en vijftigduizend dollar. Geen wonder dat we ruim twintig jaar hebben moeten wachten totdat Smart TV's betaalbaar zijn geworden voor het grote publiek.