Nieuws

Downloads.nl op strafbank gezet door Google

13 augustus 2012 15:27

<p><strong>Hoog in Google's lijst van sites met de meeste verwijderde pagina's uit de zoekindex staat het Nederlandse Downloads.nl.</strong></p><p></p>

Downloads.nl staat op plaats 10 in een overzicht dat Google afgelopen weekend heeft vrijgegeven met sites waarover het afgelopen jaar de meeste klachten rond auteursrechtinbreuken zijn binnenkomen. De rangschikking maakt Google op basis van het aantal verwijderde URL's uit zijn zoekindex. Het zal vooral zijn gegaan om het mp3-zoekgedeelte van Downloads.nl, dat verwijst naar muziekbestanden op andere downloadsites.

Volgens Google zijn er 191 duizend pagina's van de site geschrapt uit de zoekindex. Dat gebeurde na een kleine tweehonderd verzoeken door 24 rechtenorganisaties. De verzoeken zijn recent, want over de afgelopen maand staat Downloads.nl zelfs op plaats 3. Bekende namen als The Pirate Bay, RapidShare, isoHunt en Hulkshare staan ook in de lijst. Bovenaan staat Filestube.com.

Voortaan zullen links naar sites uit deze lijst lager staan in de pagina's met zoekresultaten, aldus Google. Dat is onderdeel van een nieuw anti-piraterijbeleid van de zoekmachine, waarvoor de zoekalgoritmes zijn aangepast.

Op de positionering van links naar YouTube, ook een plek waar veel auteursrechten worden geschonden, heeft het nieuwe beleid geen invloed, meldt Search Engine Land. Dat komt doordat YouTube-gebruikers eerst content binnen de site laat verwijderen via een aparte pagina.