Nieuws

Berucht en besloten piratenhol gooit handdoek in ring

13 augustus 2012 13:34

<p><strong>Het einde van Demonoid is in zicht. De torrentwebsite biedt na negen jaar zijn domeinnamen te koop aan.</strong></p>

Twee weken geleden was Demonoid nog één van de grootste torrentwebsites, maar na een hack- en DDoS-aanval en inval van de politie is Demonoid genoodzaakt te stoppen. De inval, die op 6 augustus plaatsvond, gebeurde in het Oekraïense datacenter waar Demonoid zijn servers had staan. Breins internationale collega IFPI heeft samen met Interpol de inval gecoördineerd.

Deze tegenslagen waren te groot om de torrentwebsite in de lucht te houden. Daarom biedt Demonoid zijn drie bekendste domeinnamen - Demonoid.com, .me en .ph - op domeinmarktplaats Sedo te koop aan. Als je naar één van de domeinnamen surft, wordt in plaats van de torrentwebsite de verkooppagina weergegeven. De hoogste bieder mag het domein voor zijn eigen project gaan gebruiken.

De val van Demonoid is een grote winst voor anti-piraterijpartijen. De in 2003 opgestarte torrentwebsite werd door velen dagelijks gebruikt. Demonoid was één van de eerste semi-gesloten torrentwebsites, waar je alleen een account kunt registeren als je door iemand wordt uitgenodigd. Dit soort type torrentwebsites zijn de afgelopen jaren door de acties van partijen als stichting Brein en IFPI explosief toegenomen en worden - voor zover dit mogelijk is - geheimgehouden.