Nieuws

Spotify leert van je duimpjes

13 augustus 2012 11:13

<p><strong>De radiofunctie van Spotify kan zich voortaan afstemmen op je muzieksmaak als je liedjes beoordeelt.</strong></p><p></p>

Spotify heeft zijn radio-gedeelte, dat liedjes rond een bepaald genre of een artiest streamt zonder dat je zelf een playlist hoeft te maken, uitgebreid met een stemoptie. Elk nummer dat voorbijkomt kan je een 'thumbs up' of 'thumbs down' geven. Op basis van je stemgedrag leert Spotify je muzieksmaak en past hij de liedjes in de radiozenders aan.

Hoe meer nummers je leuk of niet leuk vindt, hoe persoonlijker je radiozenders worden, stelt Spotify. Iets soortgelijks kan Last.fm trouwens al jaren, maar die site heeft een minder grote muziekcatalogus dan de Zweedse streamingdienst.

Volgens Spotify zullen voortaan alle radiozenders waar je op je mobiel naar hebt geluisterd ook op je computer verschijnen, en andersom. Verder plaatst Spotify alle nummers die je met een duimpje omhoog hebt beoordeeld in een speciale afspeellijst. Dat biedt een handig overzicht van alle muziek die je met de radiofunctie hebt ontdekt.

In de VS startte trouwens weer een nieuwe Spotify-concurrent: Radical.fm heeft 22 miljoen liedjes in zijn bestand, wat zelfs meer dan Spotify zou zijn. Radical.fm bevindt zich nog in een besloten testfase. Sinds vorige week biedt Ziggo aan zijn klanten ook een eigen betaald Spotify-alternatief. En dan is er ook nog Raining.fm, voor mensen die graag naar het geluid van regen luisteren.