Nieuws

R.I.P. Sparrow, lang leve .Mail

9 augustus 2012 15:39

<p><strong>De plotselinge dood van fijne mail-app Sparrow is jammer, maar biedt ook kansen. .Mail is een boeiende nieuwkomer.</strong></p>

.Mail is een concept van Duitse ontwerper Tobias van Schneider. Hij liep rond met een simpele vraag: waarom is email na jaren innovatie maar zo weinig veranderd? Hij gaf zelf het antwoord met de even slimme als simpele mailclient .Mail.

In .Mail wordt email verzameld zoals je gewend bent, in een kolom links van je scherm. Dan komt de truc: muis over de thumbnail van een mail en er schuiven drie blokjes overheen. Daarmee kun je de prioriteit van het bericht kiezen. Actionsteps noemt Van Schneider dat. Mailtjes komen dan gesorteerd op prioriteit en datum in het Next Steps menu te staan. Daar kun je de mailtjes verder afhandelen. Allemaal omdat Van Schneider email geen email meer vindt. Mark as read is achterhaald; je moet te vaak terug naar een bepaald bericht.

Ook de manier waarop .Mail met attachments omgaat is slim. Van Schneider denkt aan een browser voor bijlagen. Simpel zoeken door alle bijlagen die je ooit gestuurd zijn, zoals je dat met normale bestanden op je computer ook zou doen. Die twee subtiele maar slimme vernieuwingen, gepaard met het strakke uiterlijk, zouden van .Mail weleens een hele fijne mail-app kunnen maken.

Gaat trouwens nog wel even duren: het experiment loopt pas twee weken. Je kunt wel vast je emailadres achterlaten als je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen van .Mail.