Nieuws

Hoe kopieer je de iPhone: een gids voor beginners van Samsung

8 augustus 2012 15:20

<p><strong>In een rapport van Samsung uit 2010 staat hoe ze punt voor punt de interface van de iPhone hebben afgekeken.</strong></p>

Het zal allemaal wel, met die voortslepende rechtszaken tussen Apple en Samsung. Toch heeft Apple in de grote zaak in Californië een wel heel interessant stukje bewijs naar voren geschoven. Een 132 pagina’s tellend document uit 2010 waarin Samsung het design van hun TouchWiz Android-interface naast Apple’s iOS legt. Functie voor functie evalueert het interne rapport waar Samsungs Galaxy S1 in vergelijking tot de iPhone tekort schoot.

Samsung legde alles naast elkaar, van basisfuncties als het startscherm, bellen/sms’en en de browser tot hoe bepaalde icoontjes eruit zien en hoe knoppen reageren. Talloze keren zet Samsung in het rapport een screenshot van de iPhone naast hun Galaxy S, onder de vergelijking staat wat er beter kan. In vrijwel alle gevallen komt dat decreet op hetzelfde neer: maak het meer zoals de iPhone werkt.

Een behoorlijk heterdaadje, hoewel een dergelijke evaluatie op zichzelf niet strafbaar is. Toch is dit het zoveelste sterke vermoeden dat Samsung zeker bij hun eerste Android-toestellen flink leentjebuur heeft gespeeld. Of om Apple’s woorden te gebruiken: de iPhone en iPad zijn revolutionaire producten die Samsung slaafs heeft nagebootst. Met bewijs als dit rapport wil Apple voorkomen dat hun ontwerp van een touch-telefoon met bijbehorende interface als generiek bekend komt te staan, zoals destijds bijvoorbeeld met de Fender elektrische gitaar gebeurde.