Nieuws

Apple-oprichter Wozniak wil zo min mogelijk bewaren in de cloud

6 augustus 2012 17:41

<p><strong>Apple-oprichter Steve Wozniak vreest de overgang naar de cloud, mede omdat de rechten van gebruikers onduidelijk of ongunstig zijn.</strong></p>

'Verschrikkelijke problemen' voorziet Steve Wozniak door de opkomst van cloudcomputing. Dat zei de Apple-oprichter tijdens een bijeenkomst dit weekend, schrijft persbureau AFP. "Dat alles naar de cloud gaat maakt me echt bezorgd. Ik denk dat het afschuwelijk wordt. Er zullen zich een hoop verschrikkelijke problemen voordoen de komende vijf jaar."

Wozniak vreest een toekomst waarbij al onze gegevens extern op servers staan in plaats van op onze eigen apparaten. Vooral omdat onzeker is van wie het materiaal nu eigenlijk juridisch gezien is: van de gebruiker of de dienstverlener. De meeste clouddiensten laten gebruikers akkoord gaan met algemene voorwaarden waarin allerlei passages over eigendom en hergebruik van bestanden staan, zo bleek vorig jaar ook in ons Accept Or Decline-onderzoek.

Woz: "Met de cloud bezit je niets meer. Je hebt het allemaal weggegeven." Hij houdt liever sommige zaken voor zichzelf, op zijn eigen apparaten. "Ik wil het gevoel hebben dat ik iets bezit. Hoe meer we alles overbrengen naar het web, in de cloud, hoe minder we daar controle over hebben."

Over de rol van Apple's iCloud zei Wozniak niks. De mening van de voormalig oprichter komt allang niet meer altijd overeen met de lijn van het bedrijf. Zo uitte Wozniak eerder ook zorgen over patenten, terwijl Apple die juist inzet om concurrenten aan te kunnen klagen.