Nieuws

Galaxy Note 10.1 is Samsungs belangrijkste tablet dit jaar

6 augustus 2012 13:54

<p><strong>De 10 inch-tablet met drukgevoelige pen is het vlaggenschip van Samsungs tablets en is vanaf deze week te koop.</strong></p><p></p>

Samsung kondigde de Galaxy Note 10.1 in februari al aan, maar deze week start de verkoop. Nederland is samen met Duitsland een van de eerste landen ter wereld waar de 10 inch tablet te koop is. De Galaxy Note 10.1 is 'het vlaggenschip' van Samsungs tablets dit jaar, zei Geert Mol van Samsung Nederland maandagochtend tijdens de presentatie van het apparaat in Amsterdam. Het Koreaanse bedrijf gaat in de reclames voor de tablet actrice Carice van Houten inzetten.

De Note 10.1 is volgens de fabrikant vooral gericht op mensen die er productief of creatief mee willen zijn. Dat blijkt vooral uit de meegeleverde S Pen en bijbehorende apps die met pen-invoer werken. De tablet heeft bijvoorbeeld de speciale S Note-app voor het maken van aantekeningen. S Note kan bepaalde vormen als cirkels en vierkanten automatisch herkennen, net als opgeschreven wiskundige formules.

Ook is het mogelijk om twee apps tegelijk in hetzelfde scherm te gebruiken. Dat werkt bijvoorbeeld met Polaris Office, e-mail, YouTube en de videospeler. De pen is op te bergen in een speciale sleuf in de behuizing. Haal je hem daar uit, dan verschijnt rechts een speciale balk met de apps die de pen vaak gebruikt, zoals S Note, S Planner of het meegeleverde Adobe Photoshop Touch.

De tablet heeft dezelfde 1,4 Ghz-chip als de smartphone Galaxy S III. De Note 10.1 heeft ook een aantal softwarefuncties gemeen met dat toestel, zoals 'smart Stay' dat detecteert of de gebruiker nog naar het scherm kijkt. Het scherm gaat alleen op standby als je er niet meer naar kijkt. Ook 'popup play' is beschikbaar: een video kijken als laag over een andere applicatie.

De tablet is 8,9 mm dik en verschijnt in een witte en donkergrijze versie. De resolutie van het scherm is 1280x800, minder dan de iPad, maar volgens Samsung 'voldoende'. Hij werkt met Android 4.0. Wanneer een update naar 4.1 volgt, kan Samsung Nederland nog niet zeggen.

Samsung brengt in ons land alleen het model met 16 gb opslagruimte op de markt, maar gebruikers kunnen dat uitbreiden met sd-kaartjes. Ook geeft Samsung zijn klanten net als bij de Galaxy S III gratis 50 gb aan Dropbox-ruimte. Het wifi-model kost 479 euro en de 3g-versie kost 599 euro.