Nieuws

Net als forensisch onderzoekers gebruikt kunstenares dna-onderzoek

5 augustus 2012 10:54

<p><strong>Aan wie behoort een gevonden haar toe? Een kunstenares gebruikte dna-onderzoek om de eigenaar van de haar te portretteren.</strong></p><p></p>

Heather Dewey-Hagborg bent, is die haar na een uur een aanleiding voor een project geworden. Van wie is die haar, hoe komt hij daar? Hagborg nam de haar mee en maakt via DNA-analyse een portret van de eigenaar.

Stranger Visions bestaat uit elf maskers die 3d geprint zijn. Al deze hoofden vinden hun oorsprong in een enkele haar, door Hagborg gevonden in openbare toiletten, in de metro, in de bibliotheek en in de wachtkamer dus. Hagborg leerde in een forensisch lab hoe ze met DNA-phenotyping een beeld van de eigenaar van de haar kon maken. Letterlijk. De maskers zijn behoorlijk gedetailleerd. Oogkleur, geografische oorsprong, sexe zijn bepaald. Exacte gezichtskenmerken kunnen met deze techniek niet vastgelegd worden.

Na haar bachelor in Information Arts en vervolgens een master in Interactive Telecommunications, stipt Hagborg het thema Genetic Surveillance aan. "Hoewel we nu nog niet alles kunnen determineren en dat ook te duur is, komt er een dag waarop dat wel kan. Die discussie moeten we als maatschappij gaan voeren."

Hoe precies je met een enkele gevonden haar een portret kunt schetsen, wordt nu getest. Zou iemand uit New York zichzelf in een van de portretten herkennen?